pondelok 5. februára 2018

Novinka: Bankový účet na diaľku

Aj na Slovensku umožní novela zákona o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti zriadiť si bankový účet bez fyzickej prítomnosti v banke. Finančné domy si budú overovať identitu klienta prostredníctvom e-ID karty spolu s ďalšími bezpečnostnými prvkami. 

Legislatíva doteraz umožňovala bankám poskytovať prvotné služby klientom, len ak prídu do pobočky osobne a preukážu sa občianskym preukazom. To sa však zmení. V súčasnosti je už možné napr. prostredníctvom eID karty, bezpečnostného kódu a zaručeného elektronického podpisu napr. previesť budova, alebo zbaviť sa motorového vozidla. Nové opatrenie posilní podľa výkonnej riaditeľky Slovenskej bankovej asociácie Mileny Koreňovej konkurencieschopnosť slovenského bankového sektora v rámci EÚ.

V praxi si samotné banky zvolia vlastný spôsob, ako budú identifikovať klientov elektronicky. „Je veľká pravdepodobnosť, že banky sa budú uberať tým systémom, aký funguje v západnej Európe, teda klient sa dostane do technického rozhrania príslušnej banky, potom pomocou videohovoru a biometrického pasu alebo občianskeho preukazu dokáže banka spárovať a potvrdiť identitu klienta”, doplnila M. Koreňová. Ďalším spôsobom môže byť využitie elektronického podpisu.