utorok 13. februára 2018

Radíme: Chrípka či prechladnutie?

Patria medzi najčastejšie ľudské ochorenia a najmä pri prvých príznakoch nedokážeme vždy presne určiť, či máme chrípku, alebo sme prechladnutí... 

Pre chrípku je typický náhly začiatok, zimnica, triaška, horúčka (nad 38°C), únava, bolesti hlavy, svalov a kĺbov, neskôr kašeľ a nádcha. Každoročne postihne 10% svetovej populácie. Riziko vzniku komplikácií chrípky zvyšuje vek aj zdravotný stav osôb, chronické ochorenia, fajčenie čo obezita. U mladých osôb trvá väčšinou 7 – 14 dní. K najčastejším komplikáciám patria zápal stredného ucha, prínosových dutín a pľúc. Menej často môže prísť aj ku komplikáciám postihujúcim srdce alebo nervový systém, prípadne až k úmrtiu. Príznaky chrípky: náhly nástup príznakov z plného zdravia, vysoká teplota nad 38°C, typický úvodný príznak je bolesť kĺbov, silná bolesť hlavy, často za očami, bolesť svalov v rukách, v  nohách a na chrbte, suchý, dráždivý kašeľ, často sa objaví zimnica a triaška, po 48 hodinách sa môže prejaviť nádcha a bolesť hrdla.

Pôvodcom chrípky je vírus chrípky, ktorý má niekoľko typov a subtypov  a vyznačuje sa veľkou premenlivosťou. Prenáša sa kvapôčkovou infekciou pri kašľaní, kýchaní a rozprávaní, ale nákaza je možná aj kontaminovanými rukami a predmetmi. Keďže ide o vírusové ochorenie, nelieči sa antibiotikami. Do dvoch dní od začiatku príznakov by sa mali naordinovať antivirotiká. Chrípku je potrebné vyležať. Odporúčajú sa lieky tlmiace bolesti hlavy, svalov a na zníženie teploty. Únavu a malátnosť je však možné pociťovať ešte niekoľko dní či týždňov po ústupe chrípky.

Okrem chrípky nás zvyknú potrápiť aj iné akútne respiračné ochorenia. Najčastejšie ich spôsobujú viaceré vírusy (napr. rinovírusy, adenovírusy, koronavírusy) alebo baktérie (streptokoky, stafylokoky, hemofily, bordetely).  Vstupnou bránou infekcie sú predovšetkým dýchacie cesty. K vírusovej infekcii horných dýchacích ciest sa niekedy môže pridať bakteriálna infekcia a spôsobiť napríklad zápal prínosových dutín, ucha, alebo dolných dýchacích ciest. Ako spoznáme príznaky prechladnutia? Prechladnutie sa prejaví postupne, teplota zvyčajne nebýva vyššia ako 38°C. Kĺby bolia iba zriedkavo, často sa prejaví bolesť svalov v rukách, v nohách a na chrbte. Jeden z možných príznakov je kašeľ, od začiatku sa objavuje nádcha a bolesť hrdla.