utorok 27. februára 2018

SOS: Linka aj aplikácia pre ľudí bez domova

V Bratislave funguje na pomoc ľuďom bez domova SOS linka aj mobilná aplikácia občianskeho združenia Vagus. Môžete cez ne nahlásiť polohu a stav človeka bez domova, ktorý v mrazoch potrebuje pomoc. 

Ak zbadáte človeka v ohrození, ponúknite mu teplý nápoj či prikrývku. Prípadne zavolajte na SOS linku Vagus 0949 655 555 (do odvolania v čase od 9.00 - 22.00 h, v nedeľu od 17.00 - 22.00 h) či cez mobilnú aplikáciu Vagus SOS nahláste polohu človeka bez domova na území Bratislavy. Taktiež je možné v centre Domec darovať spací vak, pánske zimné bundy a topánky. Organizácie pracujúce s ľuďmi bez domova môžete podporiť aj finančne.

OZ Vagus pracuje pre mrazivé počasie v hlavnom meste v krízovom režime. Centrum Domec na Mýtnej 33 v Bratislave tak poskytne útočisko ľuďom aj mimo bežných prevádzkových hodín a terénni pracovníci združenia zvyšujú počet výjazdov. V nocľahárni sv. Vincenta de Paul v Bratislave počas uplynulých dní našlo útočisko pred mrazmi vyše 200 ľudí za noc. Nezisková organizácia Depaul Slovensko rozdávala ľuďom bez domova drevo. Priebežne bude aktuálnu situáciu spojenú s mrznúcim počasím monitorovať.

V novembri 2016 bolo na území Bratislavy sčítaných minimálne 2.064 ľudí bez domova. Odhadovaný počet týchto osôb je však podľa organizácií, ktoré s nimi pracujú 4000 až 5000.