utorok 6. februára 2018

SR: 10 miliónov eur na internáty a 30 miliónov eur pre poľnohospodárov

Vláda SR vyčlení dodatočné financie na rekonštrukcie internátov a poskytne aj podporu slovenským poľnohospodárom. Ak sa krajine bude dariť, vláda je pripravená ísť nad rámec programového vyhlásenia a ponúkať ďalšie projekty.  

„Slovenským poľnohospodárom chceme pridať cez systém tzv. zelenej nafty 30 miliónov eur. Táto suma bude použitá mimoriadne užitočne, lebo chceme ísť do podpory tých častí poľnohospodárstva, kde pôjde o vytváranie nových pracovných miest,“ zdôraznil predseda vlády SR Robert Fico. O túto pomoc sa podľa neho bude zaujímať Európska komisia, ale vláda pozná mechanizmy, ktoré tieto prostriedky ponúknu tak, že nebudú považované za neoprávnenú štátnu pomoc, budú legitímne a poľnohospodári ich budú môcť využiť.

Na jeseň 2017 Európska komisia rozhodla, že pokiaľ sa na Slovensku budú uskutočňovať špeciálne zatepľovacie práce na verejných budovách, tak tieto výdavky nepôjdu do dlhu a ani do deficitu. „Je to revolučné rozhodnutie. Tí, čo majú k dispozícii verejné budovy budú môcť urobiť verejné obstarávanie, v rámci ktorého sa súkromné firmy budú uchádzať o zatepľovanie verejných budov. Do tohto budú spadať aj internáty a študentské domovy. Predtým sa urobí energetický audit, kde sa odhadne, aké budú úspory v prípade zateplenia. Rozdiel medzi súčasnými platbami a tým, čo budú platiť za verejné budovy v budúcnosti, sa použije na splatenie tých výdavkov, ktoré súkromné firmy dajú do zateplenia verejnej budovy,“ vysvetlil premiér a dodal, že toto opatrenie nebude mať vplyv na verejné výdavky, štátny rozpočet, deficit a ani na verejný dlh. Kapacita tohto opatrenia je 2 miliardy eur. „Rezort financií sa bude prihovárať za to, aby sa pri tomto opatrení prihliadalo aj na Bratislavu, keďže Bratislava nemohla v minulosti využívať európske fondy“, povedal minister financií Peter Kažimír.