streda 4. apríla 2018

Radíme: Šetríme s rozpočtom

V rámci komplexného jarného upratovania môže byť veľmi prospešný aj „detox“ v osobných financiách, vďaka ktorému je možné z rozpočtu ročne ušetriť stovky eur.

Prvým nevyhnutným krokom pri finančnom upratovaní je urobiť si rozpočet, ktorý umožní získať prehľad o tom, kam miznú peniaze a kde sú rezervy. Na strane výdavkov by nemali chýbať položky spojené s bývaním, výdavky na splácanie pôžičiek, sporení, poistení, ale aj náklady na potraviny, drogériu, oblečenie, dopravu, trávenie voľného času a podobne. Po analýze všetkých výdavkov nás môže nemilo prekvapiť, za čo v skutočnosti vyhadzujú pomerne vysoké sumy. Je vhodné prehodnotiť a obmedziť predražené a nepotrebné nákupy, alebo zvážiť výmenu dodávateľa niektorých služieb. Snažte sa vyhnúť nepremysleným a unáhleným nákupom, pomôcť môže aj obyčajný nákupný zoznam, ktorý je ale v obchode záväzný!

Šetriť je možné aj na službách finančných inštitúcií. Veľa Slovákov má účty vo viacerých bankách súčasne, ku ktorým majú debetné či kreditné karty, pritom ich často ani nevyužívajú. Za všetky ale vo väčšine prípadov platia, a to duplicitne. Nemálo Slovákov spláca súčasne viacero úverov či pôžičiek. Mať pôžičky u viacerých finančných inštitúcií nemusí byť len finančne náročné, ale aj komplikované, pretože každá má svoje pravidlá, lehoty, pokuty a pod. Mnohí ľudia však ani netušia, že si môžu tieto pôžičky nejakým spôsobom zlúčiť, prakticky vymeniť ich za jednu pôžičku či úver. Konsolidovaný úver by mal byť zaťažený nižším úrokom ako ostatné spájané pôžičky.
„Konsolidáciou je tak možné dosiahnuť celkovú nižšiu mesačnú splátku a výrazne odľahčiť rozpočet. Väčšina úverov či pôžičiek je navyše spojená s pravidelnými mesačnými poplatkami, ktoré platíte každej inštitúcii. Takto sa zredukujú na jeden a ušetríte aj na tejto položke", konštatuje analytik Roman Müller.