pondelok 16. apríla 2018

Radíme: Vysoký cholesterol

Minimálne jedna tretina obyvateľstva v SR má zvýšené hladiny cholesterolu. A hoci vyšetrenie je jednoduché a máme dostupnú liečbu, veľa ľudí sa nelieči!  

Vysoký cholesterol, podobne ako vysoká hladina cukru v krvi či vysoký tlak, je veľmi zákerný. Nebolí a v mladšom veku sa nijako neprejavuje. Usadzuje sa ale na stenách ciev a znižuje ich priechodnosť. Výsledkom je srdcový infarkt, mozgová porážka, nedokrvenie dolných končatín, postihnutie obličiek, poruchy erekcie u mužov. Preto je potrebné hladinu cholesterolu kontrolovať, snažiť sa ju znížiť zmenou životného štýlu a pohybovými aktivitami.

Ak sa ale hladinu cholesterolu nedarí znížiť, odborník predpíše lieky: statíny, fibráty, inhibítory vstrebávania cholesterolu (lieky brániace vstrebávaniu cholesterolu). Vyše 80% vysoko rizikových skupín (hypertonici, diabetici alebo po srdcovocievnej príhode) však nedosahuje normálne hodnoty cholesterolu. Tie má teda menej ako jedna pätina tejto rizikovej populácie! K nim sa pridáva aj 80% pacientov s familiárnou hypercholestrolémiou. Odporúča sa preto kombinovať statínovú liečbu s inými efektívnymi terapiami. Do úvahy prichádza predovšetkým biologická liečba tzv. PCSK9 inhibítormi.