streda 16. mája 2018

Radíme: Skontrolujte si znamienka

Kožní lekári aj tento rok pripomínajú, aby sme venovali pozornosť materským znamienkam či iným zmenám na koži. Na prevenciu upozorňuje tiež Európsky deň melanómu, do ktorého sa po 15. raz zapojilo aj Slovensko.  


Malígny melanóm patrí medzi najzhubnejšie nádory a nevyhýba sa ani mladým ľuďom. Každý človek by mal poznať svoje znamienka a niekoľkokrát do roka si sám aj s pomocou niekoho z rodiny prehliadnuť kožu doma pred zrkadlom. Nezabúdať pritom na uši, pokožku hlavy pod preriedenými vlasmi, ale ani na plôšky nôh, dokonca genitálie. Melanóm môže vzniknúť aj na celkom zdravej koži.

V rámci Európskeho dňa melanómu sa vykonáva skríning a preventívne vyšetrenia materských znamienok. Záujemcovia môžu navštíviť viaceré dermatovenerologické ambulancie po celom Slovensku do 17. mája počas ordinačných hodín, kde si môžu dať vyšetriť materské znamienka a iné kožné problémy, čím môžu úspešne predchádzať nádorovým ochoreniam. Podozrivé znamienka možno rozpoznať aj doma na základe tzv. pravidla ABCDE. Je odvodené od anglických skratiek:
A = Asymetry (znamienko je asymetrické, niektorá časť z neho vytŕča),
B = Border (znamienko je neohraničené, okraje akoby boli rozpité),
C = Colour (znamienko mení farbu, prípadne je časť inak sfarbená),
D = Diameter (znamienko mení veľkosť, rizikové sú najmä tie nad šesť milimetrov),
E = Elevation (z plochého znamienka sa stáva vypuklé, má nerovný povrch).