streda 2. mája 2018

Výskum a inovácie: Podpora výskumných centier

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR vyhlásilo novú výzvu v rámci operačného programu Výskum a inovácie na podporu tímingových výskumných centier. 

Objem finančných prostriedkov vyčlenených na výzvu z Európskeho fondu regionálneho rozvoja predstavuje 28 mil. eur pre aktivity na území Slovenska (mimo Bratislavského kraja). Ďalším zdrojom financovania bude štátny rozpočet a v prípade subjektov verejnej správy, akými sú napríklad verejné vysoké školy, aj spolufinancovanie prijímateľa vo výške 5%. Žiadosti o nenávratný finančný príspevok môžu žiadatelia predložiť kedykoľvek od vyhlásenia výzvy až do jej uzavretia. Prvé kolo hodnotenia bude ukončené 31. mája 2018, termín uzavretia druhého kola je 14. júna 2018 a ďalšie hodnotiace kolá budú naplánované do dvoch týždňov od uzavretia predchádzajúceho hodnotiaceho kola. Tento proces bude ukončený v momente vyčerpania celkovej alokácie finančných prostriedkov stanovenej v uvedenej výzve.

Podporené budú môcť byť dva typy projektov: jednak projekty na podporu schváleného tímingového výskumného centra v rámci programu Horizont 2020 s finančnou podporou druhej fázy a projekty, ktorých zámery boli schválené vo fáze 1 v rámci Horizontu 2020, ale nezískali ďalšiu finančnú podporu v druhej fáze Horizontu 2020. Úloha centier spočíva v podpore špičkovej vedy prostredníctvom centier excelentnosti európskeho významu. Ich snahou je prepájať kvalitné európske univerzity a výskumné organizácie. Projekty majú byť zamerané na vytváranie výskumných centier, ktoré sa budú venovať aplikovanému výskumu, vrátane veľkého dôrazu na transfer poznatkov a technológií do praxe.