štvrtok 21. júna 2018

Aktuálne: Vývoj IT na Slovensku brzdí nedostatok špecialistov

Na Fakulte informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity v Bratislave sa konalo zasadnutie výkonného výboru Digitálnej koalície.      

Podľa premiéra Petra Pellegriniho firmy z IT sektora majú záujem prichádzať na Slovensko a  tie, ktoré tu už sú, sú veľmi spokojné a chcú rozširovať svoje kapacity. Ale narážajú na problém, a tým je nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily. Premiér preto uvítal, že sa mierne zvyšuje záujem o štúdium na technických školách a že univerzity sa vracajú k bakalárskym študijným programom. Podľa jeho slov IT firmy radi zamestnajú bakalára, ktorý nemusí študovať ešte dva roky na inžiniera a aj ho dobre zaplatia. Dodal, že plat mladých IT technikov je nadpriemerný oproti zárobkom päťdesiatnikov či šesťdesiatnikov, ktorí tvrdo pracujú a nedosahujú mzdovú úroveň IT sektora.

Digitálna koalícia - Národná koalícia pre digitálne zručnosti a povolania Slovenskej republiky vznikla v septembri 2017 na základe iniciatívy Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu a IT Asociácie Slovenska. Mobilizuje organizácie a inštitúcie pre spoločný postup pri riešení nedostatku digitálnych zručností a spája partnerov zo štátneho, súkromného, neziskového a akademického sektora v úsilí pripraviť občanov Slovenska na prácu a život v nastupujúcej digitálnej ekonomike. Členská základňa Digitálnej koalície sa rozšírila o 15 nových členov. Ich celkový počet je tak v súčasnosti 52.