streda 20. júna 2018

Novinka: OneGram

Pribudla kryptomena krytá zlatom. Čisto slovenský developerský tím spustil blockchain a prvú transakciu tejto meny, ktorú vyvíjal pre klienta z Dubaja.  

Slovenskí vývojári vyvinuli a spustili blockchain, digitálnu účtovnú databázu transakcií, ktorá je naprogramovaná tak, aby zaznamenávala nielen finančné transakcie, ale prakticky akúkroľvek hodnotnú informáciu. Informácie v blockchaine sú spoločne uchovávané a sú nezmazateľné. Celý systém funguje na báze decentralizácie, takže nijaká centrálna autorita či inštitúcia nedokáže zmeniť, ani ovplyvniť spoločne uchovávané údaje, s ktorými prakticky nemožno manipulovať.

Kryptomeny ako digitálne meny využívajúce najmodernejšie kryptografické metódy na zaznamenávanie transakcií do blockchainu prežívali obrovský záujem najmä v minulom roku, kedy sa hodnota väčšiny z nich vyšplhala do závratných výšok. Slováci z 01 People prichádzajú s inovatívnym riešením, ktoré spočíva v krytí uvedenej meny jednou z najvzácnejších a z hľadiska ceny najstabilnejších komodít – zlatom. Každá minca je krytá jedným gramom fyzického zlata, čo z nej vytvára príťažlivé digitálne aktívum pre investorov. Po úspešnej počiatočnej ponuke mincí (tzv. ICO) si jedinečné vlastnosti OneGramu všimli viacerí developeri na Blízkom východe a skupina MAG ponúka možnosť nákupu nehnuteľností v Dubaji práve za túto kryptomenu. Popri blockchaine Slováci vyvíjajú aj kryptoburzu Huulk pre zahraničného klienta, ktorej spustenie je naplánované ešte v tomto roku. Aj v tomto prípade pôjde o slovenský unikát.