streda 27. júna 2018

Radíme: Druhý pilier môže viac uškodiť ako pomôcť

A to v prípade, ak má sporiteľ nevhodne zvolený fond, do ktorého investuje. Najmenej výnosný fond je dlhopisový najmä pre ľudí, ktorí majú do dôchodku viac ako 15 rokov. V tomto fonde je však ešte stále až 79% sporiteľov!

"Ako sporiteľ však máte právo fond kedykoľvek zmeniť a vybrať si ten výnosnejší, resp. vhodnejší. Zároveň môžete zmeniť aj spoločnosť, ktorá sa vám o 2. pilier stará. Je to minimum pozornosti pre svoje peniaze, ktoré vedia spraviť značný rozdiel na dôchodku", zdôrazňuje Ondrej Broska. V praxi to môže znamenať, že 30 ročný človek, ktorého priemerný príjem v hrubom je 1.000 eur a predpokladaná doba sporenia v 2. pilieri 35 rokov, vloží za túto dobu z odvodov do 2. piliera 18.900 eur. Konečnú sumu na dlhopisovom fonde, ktorú si bude môcť pripísať pri projektovanom výnose 2,5%, bude 30.100 eur. V prípade, ak by si človek zvolil akciový fond, pri projektovanom výnose 6% sa mu za 35 rokov môže na účte nazbierať až 64.200 eur.

Každý sporiteľ by sa mal o svoj budúci dôchodok zaujímať a starať. Stále však viacerí ani nevedia, v akom fonde sú napriek skutočnosti, že sú o tom od dôchodcovských správcovských spoločností pravidelne informovaní.