piatok 29. júna 2018

Radíme: Kúpa ojazdeného vozidla

Vizuálna kontrola, autodiagnostika vozidla aj overenie počtu najazdených kilometrov sú povinnou súčasťou preverenia auta pri jeho kúpe.
      
„Stáčané kilometre, zamlčané poškodenia, neoriginálne náhradné diely či dokonca odcudzené vozidlo. Aj s takýmito nepríjemnosťami sa stretli viacerí motoristi, ktorí si kupovali auto na vlastnú päsť", upozorňuje Jaroslava Zemanová. Podľa nej záujemca o kúpu by si na obhliadku mal zobrať odborníka, napríklad niekoho zo servisu, ktorý presne vie, čo je potrebné si všímať. Pri obhliadke by sa nemalo zabudnúť na interiér vozidla, opotrebovanie sedadla vodiča, prípadné zmeny okolo čalúnení dverí, stav hlavice riadiacej páky, opotrebovanie pedálov. Avšak dôležitá je aj obhliadka exteriéru, najmä opotrebovanie svetiel, čelného skla, stav brzdových kotúčov, lak prednej kapoty a blatníkov, celkový vzhľad karosérie aj čistota motorového priestoru. Ak boli niektoré lakované diely opravované či vymenené, to, že nejde o pôvodný diel zistí kontrola na mieste, resp. meranie vrstvenia laku špeciálnym hrúbkomerom.
 
Kupujúci by sa mal informovať o histórii vozidla, t.j. o bezškodovom priebehu vozidla a či bolo dovezené zo zahraničia alebo kupované na Slovensku. Nezabudnite ani na kontrolu stavu kilometrov na tachometri (odometri). „Ak bolo ojazdené vozidlo dovezené zo zahraničia a zároveň má najazdených viac ako 6.000 kilometrov, pri uzatváraní povinného zmluvného poistenia (PZP) treba automaticky predložiť certifikát z kontroly originality", radí Zemanová.

Od januára 2017 funguje register poistných udalostí, kde si môžu členské poisťovne Slovenskej asociácie poisťovni (SLASPO) overovať informácie o poistných udalostiach. Register obsahuje údaje o škodách a poistných udalostiach, meno poškodeného, adresu, dátum a číslo poistnej udalosti a tiež evidenčné a VIN čísla vozidiel. Do registra už môžu pribúdať aj údaje o poisťovni, ktorá danú škodu riešila, aj údaje o výške vyplateného poistného plnenia.