utorok 12. júna 2018

Radíme: Visiaci luster alebo stropné svietidlo?

Táto odveká otázka trápi viacerých ľudí zariaďujúcich si domácnosť. Existuje však jednoduché pravidlo, ktoré vám tento problém pomôže rýchlo a ľahko vyriešiť. 

V prvom rade je potrebné rozhodnúť, kam chcete lampu umiestniť a čo vám dovoľuje váš životný priestor. V zásade platí, že čím menšia miestnosť, tým menšia lampa. Predstavte si teda, že chcete osvetliť šatník, špajzu či odkladací „kumbál“ pod schodmi. Ide o priestory, ktoré bývajú naozaj stiesnené, a to aj vďaka množstvu vecí, ktoré v nich mávame. A keďže občas sa treba „vyšplhať“ aj na najvyššiu poličku, visiaca lampa by vám v tom mohla brániť. V takomto prípade sú vhodné stropné svietidlá alebo dokonca bodové svetlá, ktoré si môžete natočiť takým smerom, akým vám to bude vyhovovať.

Stropné lampy sú vhodnejšie aj pri osvetľovaní toalety či minikúpeľne, kde by bol luster hlavne nepraktický. Príliš dlhá visiaca lampa nie je vhodná ani do úzkej kuchyne, pretože by opticky mohla prekryť kuchynskú linku, či dokonca zavadzať pri jej používaní. S visiacimi lampami sa treba rozlúčiť aj v miestnostiach s nízkym stropom. A nemusí to byť iba pivnica či povala, ale aj bežná interiérová miestnosť, kde by kvôli nízko položenej visiacej lampe mohlo dokonca dôjsť k úrazu. 

Špecificky postupujte aj pri podkrovných priestoroch, pretože strecha už sama o sebe ukrajuje z priestoru. Dlhý luster si môžete dovoliť iba vtedy, ak máte kráľovsky vysoké stropy, ktoré by ste visiacou lampou naopak pekne vyplnili. V prípade štandardne veľkých podkrovných priestorov, kde je aj klasický rovný plafón, zvoľte menej nápadnú stropnú lampu. Vždy však platí pravidlo, aby ste využili šikminu vo svoj prospech a práve do nej umiestnili bodovky či doplnili nástenné lampy. A to najmä ak bývate v naozaj malej podkrovnej izbietke iba so šikminou, ktorá sa takýmto spôsobom zmení z tmavého miesta na rozžiarenú miestnosť.

Úvodné pravidlo platí aj opačne, teda čím väčšia je miestnosť, tým viac môžete poškuľovať po väčších lampách. Neznamená to ale, že ak máte jednu obrovskú izbu, musí tam byť iba jeden masívny luster. Pokojne sa pohrajte s priestorom a vyplňte ho aj viacerými typmi lámp, ktoré vzájomne skombinujete. Či už to budú stojaté, visiace, nástenné alebo iba menšie stolové lampy položené na nábytku.