štvrtok 28. júna 2018

SR: Najvyššie položená včelnica

Strecha Hotela FIS na Štrbskom Plese sa toto leto poriadne „rozvibruje" včelím bzukotom. V nadmorskej výške 1.380 m bude hotel chovať dokopy 5 včelstiev s približne 150 tisícami včiel. 

O včely sa bude starať a kontrolovať ich profesionálny včelár. Včely prečkajú zimu v úľoch, tie sú zateplené a v prípade extrémneho počasia sa uteplia ešte ďalšími doskami. „Nadmorská výška včelám určite neublíži, predpokladáme, že by sa tu včelám mohlo dariť. Na streche sú dobré slnečné podmienky, úle sú osadené letáčmi na východ. Je tu veľa medodajných rastlín, čo je pre včely veľmi podnetné", doplnila Jana Znášiková z OZ Apis Carpatica. Horšie ako tatranská zima je podľa nej neskorý nástup jari. Dve včelstvá sú veľmi dobre rozplodované, ak nebude veľká zima počas leta, je možné, že taká testovacia ukážková znáška by aj mohla byť už tento prvý rok.

Farebné úle boli vyrobené v slovenskom včelárstve a ekologickými farbami ich maľoval personál hotela. Motívmi a ornamentmi ich vyzdobila stála návštevníčka Mária Roháľová. V rámci projektu „Včely v horách" pripravuje hotel náučný chodník s info panelmi o včelách a ich význame, drevené lavičky, sochu s motívom včiel, detskú preliezačku a oddychovo náučnú zónu. Hotel počíta so včelárskymi víkendmi zameranými nielen pre tých, ktorí sa túžia stať včelármi, ale aj pre deti, pre ktoré bude pripravený tréningový úľ a možnosť vytvoriť si vlastnú sviečku zo včelieho vosku. Hotelovým hosťom budú dopriate medové masáže, kozmetika a produkty z medu. Zároveň si budú môcť pochutnať na medovom dezerte, či voňavom tatranskom mede.