piatok 29. júna 2018

Upozorňujeme: Počet obetí nelegálnej ťažby kryptomien sa zvýšil o 44 %


Počet používateľov internetu, ktorí boli napadnutí škodlivým softvérom na ťažbu kryptomien, sa zvýšil medziročne z 1,9 milióna na 2,7 milióna. Štatistiky za posledných 24 mesiacov ukazujú, že ťažiari sa čoraz viac zameriavajú na rozvíjajúce sa trhy a zneužívajú používateľov internetu v týchto regiónoch na zvýšenie príjmov.
 
Správa Kaspersky Lab zameraná na mapovanie vývoja ransomvéru a iných škodlivý činností v súvislosti s ťažbou kryptomien za obdobie  2016 – 2018 ukazuje, že zatiaľčo ransomvér môže priniesť kybernetickým zločincom vyššie zisky, nelegálna ťažba kryptomien je z pohľadu výnosov menej zaujímava, no v tomto prípade ide o dlhodobo udržateľný model, ktorý si prirodzene získava čoraz väčšiu popularitu v danej komunite kyberzločincov. Experti zachytili významnú zmenu: ransomvérové útoky zamerané na PC a mobilné zariadenia unikátnych  používateľov výrazne klesli (o takmer 30% a následne o 22,5%) v období medzi rokmi 2017 – 2018. Kybernetickí zločinci sa namiesto toho zameriavajú na zisky z ťažby kryptomien prostredníctvom tzv. mineru -  špecializovaného ťažobného softvéru, ktorý vytvára novú menovú jednotku (alebo mincu) s využitím výkonu počítača alebo mobilného zariadenia obete. Tieto škodlivé aktivity sú teda vykonávané  na úkor ostatných používateľov, pričom využívajú silu ich počítačov a zariadení bez ich vedomia.
 
Podľa správy počet počítačových kryptominerov  stále rastie. Mobilné kryptominery sú tiež intenzívnejšie a stávajú sa hrozbou, čo dokazuje aj nárast množstva unikátnych  útokov o 9,5%. Celkovo sa táto forma ťažby zamerala na takmer 5.000 používateľov v minulom roku v porovnaní s približne 4.500 používateľmi v predchádzajúcom období (2016 – 2017). Obeťami tejto hrozby sa stávajú najmä používatelia mobilov v Číne a Indii. „Pre kyberzločincov je ransomvér nápadný a riskantný spôsob zarábania peňazí, keďže priťahuje pozornosť médií a štátu. Model ťažby kryptomien sa oproti tomu ľahšie aktivuje a je stabilnejší – zaútočíte na svoje obete, diskrétne budujete kryptomenu s využitím výkonu procesora alebo grafickej jednotky zariadenia a potom ju legálnou transakciou prevediete na reálne peniaze", poznamenáva Anton Ivanov.