piatok 1. júna 2018

Upozorňujeme: Podvodné vstupenky na FIFA 2018

Experti identifikovali phishingové emaily ponúkajúce vstupenky na Majstrovstvá sveta vo futbale FIFA 2018. Podvodníci predávajú lístky často až za desaťnásobok ceny, pričom pre fanúšika sú nepoužiteľné. Okrem finančnej straty riskuje aj zneužitie svojich osobných údajov vrátane prístupu k platobným účtom.    

V procese nákupu lístkov na Majstrovstvá sveta vo futbale FIFA 2018 existuje veľa prekážok. Lístky je možné zakúpiť na oficiálnej webovej stránke FIFA, postup je ale z bezpečnostných dôvodov viacstupňový. Proces objednávania vstupenky sa uskutočňuje v troch etapách a je povolené objednať iba jeden lístok na osobu. Výnimkou sú hosťovské vstupenky, kde je umožnené kupujúcemu zaobstarať až tri ďalšie kusy. Tieto údaje sa však registrujú na konkrétne mená a môžu sa zmeniť iba vtedy, ak ich držiteľ požiada o prevod určeného príjemcu na iného.

Ihneď po spustení predaja vstupeniek zaznamenala oficiálna webová stránka masívny nárast počtu objednávateľov vstupeniek, čo viedlo k problémom s pripojením. Keďže oficiálne sú lístky už vypredané, mnohí ľudia nemajú inú alternatívu, ako sa obrátiť na tretie strany. Podvodníci vytvorili stovky domén týkajúcich sa majstrovstiev sveta, kde sa snažia predať svoje hosťovské lístky. Mnohí z nich zvýšili cenu na viac ako dvojnásobnú nominálnu hodnotu, pričom niektoré vstupenky sú k dispozícii až za 10-násobok pôvodných nákladov, tvrdia experti Kaspersky Lab. Pri nákupe lístkov žiadajú zálohové platby v plnej sume, a tak neexistuje žiadna záruka, že podvodníci odovzdajú lístky a že vstupenky rezervované na mená iných ľudí budú akceptované na štadióne, alebo že sú skutočné. Zaručené však je, že platobné informácie použité na zakúpenie vstupeniek poskytnú podvodníkom všetko, čo potrebujú na to, aby v budúcnosti získali dodatočné finančné prostriedky od používateľa.

Nezabúdajte na bezpečnostné rady:
· Buďte opatrní. Nakupujte lístky len z oficiálnych zdrojov a vždy skontrolujte adresu stránky a odkazy, ktoré chcete sledovať.
· Neklikajte na odkazy v emailoch, textoch, okamžitých správach alebo príspevkoch na sociálnych sieťach, ak pochádzajú od ľudí alebo organizácií, ktoré nepoznáte, alebo obsahujú podozrivé či nezvyčajné adresy.
· Majte osobitnú bankovú kartu a účet s obmedzenou sumou peňazí špeciálne pre on-line nákupy. Toto opatrenie pomôže vyhnúť sa vážnym finančným stratám v krádeže bankových údajov.
· Chráňte svoje dáta. Radšej si nainštalujte spoľahlivé bezpečnostné riešenie s aktuálnymi databázami škodlivých a neoprávnených stránok.