štvrtok 21. júna 2018

WiFi: Prvé kolo WiFi4EU až na jeseň, WiFi pre teba už v lete

Do európskeho projektu, ktorý bude poskytovať poukážky na wifi zdarma na verejných miestach, sa prihlásilo vyše 400 slovenských obcí a miest. Pre technické problémy sa však podľa Európskej komisie prvé kolo rozdeľovania peňazí posunie až na jeseň.

Na slovenský projekt WiFi pre teba, ktorý pripravuje Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu, to ale nemá žiaden vplyv. Dopytová výzva bude vyhlásená v lete tohto roku. „Z národného dopytového projektu WiFi pre teba sa ujdú peniaze niekoľkým stovkám našich miest a obcí za veľmi podobných podmienok, ako to je pri európskej výzve“, pripomína vicepremiér Richard Raši s tým, že projekt bude spustený už počas tohto leta.

Poukážky v maximálnej hodnote 15.000 eur môže z projektu Európskej komisie získať maximálne 80, minimálne 15 slovenských žiadateľov, záujem je však oveľa vyšší. Vznikol aj projekt WiFi pre teba určený iba pre žiadateľov zo SR. Ako pri Wifi4EU, tak aj pri WiFI pre teba sa obce a mestá budú môcť uchádzať o príspevok na technické zabezpečenie internetu napríklad na námestiach, v knižniciach či na obecných úradoch.