streda 25. júla 2018

Novinka: eKasa


Finančná správa vytvorila k novému projektu samostatnú podstránku, kde sú dostupné všetky podrobné informácie vrátane popisu integračného rozhrania systému. Výrobcovia on-line registračných pokladníc tak môžu pripravovať úpravy softvérov na integráciu so systémom.

Projekt eKasa má zabezpečiť on-line prepojenie všetkých pokladníc a finančnej správy. O každom nákupe a transakcii by mala mať finančná správa informáciu okamžite, keďže každý vydaný doklad bude zaevidovaný na centrálnom úložisku eKasa. Podmienkou je internetové pripojenie, prostredníctvom ktorého sa informácie budú odosielať do centrálneho úložiska. Návrh navyše počíta s liberalizáciou v oblasti koncových zariadení – na vydávanie bločkov môže slúžiť nielen pokladnica, ale napríklad aj mobil či tablet. V prvej etape (apríl 2019) sa pripojí segment HORECA a čerpacie stanice. V druhej etape (júl 2019) sa pripojí maloobchod, služby a ostatné sektory.
      
Výnosy z postupného celoplošného zavedenia eKasy v roku 2019 odhaduje finančná správa na 72,3 milióna eur a 117,9 milióna eur v roku 2020, následne každý ďalší rok približne 122 miliónov eur. Zavedenie eKasy má znížiť daňovú medzeru na DPH v sektoroch HORECA (hotely, reštaurácie, kaviarne), v sektore maloobchodu a v sektore služieb o 15%. Suma daňovej medzery na DPH v spomínaných sektoroch za rok 2014 totiž dosahovala odhadovanú výšku až 491 miiónov eur.