pondelok 9. júla 2018

Radíme: Letné horúčavy

Letné dni často sprevádzajú nebezpečne vysoké teploty. Úpal hrozí každému, pričom najviac ohrozené sú malé deti, starší ľudia a ľudia so zdravotnými problémami.  

Detský organizmus sa prehreje až päťkrát rýchlejšie ako organizmus dospelého človeka. Deti do dvoch rokoch ešte nevedia regulovať svoju teplotu. Preto dobre zvážte, v akých podmienkach necháte dieťa sedieť v aute. Klíma je nevyhnutná, hlavne pri dlhších cestách. Pri prehriatí organizmu dochádza k zlyhaniu termoregulačného centra v mozgu, zastaví sa potenie a telo sa viac nemôže ochladzovať vyparovaním potu. Dospelí by mali v lete spomaliť tempo a vyhnúť sa škodlivým látkam. Kofeín a alkoholické nápoje, ktoré spôsobujú stratu tekutín, by sa mali vymeniť za veľa ovocia a zeleniny. Nikotín zase sťahuje cievy a tak sa telo horšie prispôsobuje vysokým teplotám. Odporúča sa nosiť svetlé oblečenie a pokrývku hlavy. Najlepšou prevenciou je vyhýbať sa dlhšiemu pobytu na priamom slnku.

Prvá pomoc pri priehratí organizmu: postihnutú osobu treba ihneď ochladiť premiestnením do chladnejšieho prostredia a podať jej po malých dúškoch vodu. Do vody je vhodné pridať aj lyžičku kuchynskej soli a minerály, zabráni sa tak poteniu, hnačke či zvracaniu. Úpal ohrozuje život človeka, preto mu po poskytnutí prvej pomoci zabezpečte prevoz do nemocnice.