piatok 27. júla 2018

Radíme: Potraviny v lete


Potraviny počas tepla rýchlejšie podliehajú skaze. Je preto dôležité ich správne skladovanie, v opačnom prípade si možno privodiť napr. hnačkové stavy.

Jedlo sa odporúča skladovať v čistých kuchynských nádobách oddelene, aby sa do kontaktu nedostali suroviny a pripravené jedlá. Zostatky z majonéz, dresingov a studených omáčok skladujeme pri teplote nula až štyri stupne Celzia maximálne 48 hodín. Pečené, varené, dusené a vyprážané mäso vcelku pri spomínanej teplote zase najviac 24 hodín. „Chladené krájané mäso môže byť v chladničke pri teplote nula až štyri stupne Celzia 24 hodín, rovnako tak možno postupovať s vákuovo baleným mäsom po otvorení obalu. Naložené mäso by malo vydržať približne 48 hodín", informuje ÚVZ SR. Ide o odporúčaný čas skladovania, nemusí byť pravidlom, dôležité je orientovať sa údajmi výrobcu na obale, takisto vôňou a vzhľadom.

Nespotrebované konzervy s ovocím, zeleninou, hubami či rybami v oleji treba skladovať pri teplote nula až štyri stupne Celzia najviac 24 hodín. Očistená či nakrájaná zelenina vydrží pri rovnakej teplote 12 hodín. Ak ju spotrebiteľ plánuje použiť ako ozdobu alebo spracovať do šalátov, treba ju spracovať čo najrýchlejšie, a to do troch hodín. Zeleninové, strukovinové, cestovinové, rybacie a ovocné šaláty vydržia pri teplote nula až štyri stupne Celzia 12 hodín, pri teplote päť až osem stupňov Celzia šesť hodín. Varené cestoviny, zemiaky, ryža, strukoviny a vajcia na ďalšie spracovanie, ktoré boli prílohou k pokrmu, možno skladovať pri spomínanej teplote 12 hodín, obložené misy, mäsové nárezy, strúhané a krájané syry zase 24 hodín, pri teplote päť až osem stupňov Celzia 12 hodín.

Teplo praje napríklad šíreniu salmonelózy. Jedlo konzumované v surovom stave treba preto dokonale umyť, potraviny zase poriadne prevariť, alebo inak tepelne upraviť v pitnej vode. Slepačie vajcia v jedlách musia byť poriadne tepelne spracované. Dôkladné varenie usmrcuje mikroorganizmy, jedlo sa však musí variť minimálne 20 minút pri teplote 70 stupňov Celzia. Uvarené jedlo treba ihneď zjesť, ak sa opäť ohrieva, tak opäť pri minimálnej teplote 70 stupňov Celzia. Dôležité je zabrániť skríženej kontaminácii surových a už uvarených jedál. Pre prácu so surovým mäsom by sme mali mať špeciálne vyhradené kuchynské pomôcky.