piatok 13. júla 2018

Radíme: V zahraničí plaťte kreditkou


V letných mesiacoch rieši väčšina Slovákov financovanie počas zahraničnej dovolenky. Základnou otázkou pritom ostáva, koľko nechať na účte a koľko si vziať v hotovosti. Podľa odborníkov je ideálna trojkombinácia – kreditná karta, debetná karta, hotovosť.

 „Kým kreditnou kartou zaplatíte v obchodoch, reštauráciách, hoteloch aj v požičovniach áut, na výber hotovosti je výhodnejšia debetná karta a pri úhrade drobných položiek, ako napríklad poplatok za toaletu, je najistejšia hotovosť. Najbezpečnejšou z nich je pritom kreditná karta", radí Rastislav Vallo. Počet miest, kde je možné zaplatiť kreditnou kartou, je bezkonkurenčne najvyšší v porovnaní s akýmkoľvek iným platobným nástrojom. Kreditkou sa tak zaplatí spoľahlivo a bezpečne kdekoľvek na svete. Zároveň prináša výhody spojené s hospodárením s financiami podľa aktuálnej potreby. „Pri kreditnej karte klient využíva peniaze banky. Ak by došlo k chybnej úhrade, neohrozuje tak vlastné finančné prostriedky na bežnom účte", zdôrazňuje Vallo. Najlepšie je stanoviť si finančné mantinely a používať kreditnú kartu všade, kde to je možné.

Zároveň je klient chránený voči vplyvu z podvodu v rizikovejších krajinách. Najčastejšia schéma zneužitia kreditnej karty je odpozorovanie čísla karty a následné zneužitie na internete alebo vytvorenie kópie karty z magnetického prúžku a zneužitie na nákup rychloobrátkového tovaru. „Ak by predsa takáto situácia nastala, peniaze klienta sú chránené a ostávajú nedotknuté, keďže pri kreditnej karte ide o peniaze banky. Zároveň sa vyhnite podľa možnosti vyberaniu hotovosti z kreditky. Poplatky za výber hotovosti kreditnou kartou sú zväčša vyššie ako pri debetnej karte. Ak potrebujete nutne hotovosť, vyberte ju radšej z bežného účtu", upozorňuje Vallo.

Na ochranu pred zneužitím karty platia viaceré pravidlá, a to nepustiť kreditnú kartu z ruky, používať ju u obchodníkov, ktorí majú dobrý kredit. Sú známi ako globálni poskytovatelia služieb a riadne poskytujú informácie o svojich službách a poplatkoch. Ak je to možné, treba sa vyhnúť záznamu čísla karty a platnosti karty na dokumentoch obchodníka a podobne.