streda 25. júla 2018

SR: Najviac mladých dlžníkov je na východe Slovenska - oprava


S vysokými dlhmi nebojujú iba ľudia v produktívnom veku, ale aj mladí ľudia okolo dvadsiatky. Často neodhadnú svoje možnosti a zadlžia sa vo viacerých inštitúciách, rekordéri napríklad aj v desiatich.

Podľa evidencie EOS KSI Slovensko majú mladí ľudia do 28 rokov medzi dlžníkmi početné zastúpenie - je ich takmer 22.000. Ich celkový dlh sa šplhá k sume 27 miliónov eur, čo je v priemere 1.223 eur na jedného. Najviac mladých dlžníkov je v Košickom a Prešovskom kraji, spolu takmer 8.000. Najmenej, 1700, je v Žilinskom kraji. „Rozdiely medzi jednotlivými krajmi sú prirodzené a odrážajú situáciu na Slovensku. Hoci máme historicky najnižšiu nezamestnanosť a ekonomike sa darí, na východe sú stále nižšie mzdy a ľudia sa svoje výdavky snažia pokryť aj pôžičkami. Obzvlášť, ak ide o mladých, ktorí nastupujú do prvého zamestnania, alebo si zakladajú rodinu", vysvetľuje Peter Hetteš.

Medzi mladými dlžníkmi sa nájdu aj rekordéri. Jeden Prešovčan si nazbieral až 12 rôznych záväzkov, Bratislavčan zas 10. Najvyšší dlh na jedného človeka dosiahol až 175.000 eur, evidovaný je v Žilinskom kraji. „Nech už si mladí ľudia vytvorili dlhy z akýchkoľvek dôvodov, je dôležité, aby k nim pristupovali zodpovedne. V opačnom prípade, ak ich nedokážu splácať, mali by sa vždy ozvať veriteľovi a dohodnúť si s ním riešenie, napríklad splátkový kalendár", uzatvára Hetteš.