piatok 31. augusta 2018

Aktuálne: Nástup detí do škôl

Koncom augusta a začiatkom septembra si od dodatočných výdavkov neodpočiniete, najmä ak vaše deti chodia do školy alebo predškolského zariadenia. Pokiaľ ide dieťa do prvej triedy a nedostali ste vopred zoznam vecí, radšej počkajte s nákupom, až kým sa nedozviete, čo konkrétna škola bude požadovať.

Najvyšším výdavkom u prváčika je aktovka. Na trhu je veľké množstvo školských tašiek, ale nie všetky sú kvalitné. Niektoré lacnejšie nevydržia ani rok, alebo nie sú vhodné z hľadiska anatómie. Do tašky sa oplatí investovať, pretože väčšinou vydrží 2-3 roky. Po tejto dobe tak či tak väčšina detí bude chcieť vymeniť motív na taške. Kvalitatívne vyhovujúcu aktovku zaobstaráte zhruba od sumy 40 eur, no môžete za ňu zaplatiť aj dvojnásobok, ba i viac. Niekedy je však jej súčasťou aj peračník, škatuľka na desiatu alebo umelohmotná fľaša. Ak tomu tak nie je, sú to pre vás ďalšie výdavky.

Investícia do aktovky je len začiatkom, pretože zoznam vecí, ktoré potrebuje prváčik pri nástupe do školy, je naozaj dlhý: peračník, perá, ceruzky, farbičky, guma, strúhadlo, pravítko, nožnice, obaly na zošity a učebnice, dosky alebo box na zošity, prezuvky a vrecúško na ne, oblečenie a obuv na telesnú výchovu aj s vrecúškom, potreby na výtvarnú výchovu (farby, štetce, lepidlo, atď.) či hygienické potreby. „Celková čiastka sa môže vyšplhať aj na 200 eur, pri najkvalitnejších variantoch vecí aj oveľa vyššie. Je to situácia, o ktorej viete, že príde. Je lepšie sa na ňu pripraviť. Našetriť si, požiadať rodinu o vhodné darčeky pre predškolákov alebo hľadať lacnejšie možnosti nákupu", radí Miroslav Zborovský. Možnosťou je poobzerať sa po bazároch vrátene rôznych skupín na sociálnych sieťach, alebo sa opýtať v okolí kamarátov, často sa niekto vecí zbavuje veľmi lacno alebo aj zadarmo. Mnoho ľudí nemá čas riešiť, čo s použitými vecami, z ktorých deti odrástli, pritom sú často ako nové.

Až po nástupe prváka do školy rodičia zistia, že ďalšie výdavky prídu s príspevkami do rôznych fondov, na desiaty, obedy, ďalších pomôcok, školských výletov a mimoškolských aktivít. Finančne náročnými bývajú predovšetkým najrôznejšie krúžky či tréningy pre deti mimo školy, ktorú navštevujú. V prípade starších detí k tomuto všetkému ešte treba počítať s nejakým vreckovým, ale aj investíciami do vyhovujúceho mobilu, tabletu alebo laptopu. „Kým mobil slúži ako sociálna barlička a vy nechcete svoje dieťa vyradiť z kolektívu, notebook sa používa skôr u starších študentov na študijné účely. Základná funkčná verzia vás vyjde asi tak na 300 eur, pričom ho deti využívajú pri vytváraní prezentácií a článkov často už od 12 rokov. Mobil aj laptop samozrejme môžeme riešiť aj z druhej ruky alebo im prenechať starší typ po rodičoch. Tablet už nepatrí do kategórie nevyhnutných výdavkov v rámci „back to schol“ a rodič by si mal rozmyslieť, či je to naozaj nutný výdavok. Staršie dieťa si naň navyše môže ušetriť z vreckového alebo zarobiť na brigáde“, dodáva M. Zborovský.