streda 1. augusta 2018

Blahoželáme: 10 rokov bezkontaktných platieb na Slovensku


Od zavedenia bezkontaktných platobných kariet na slovenskom finančnom trhu pred desiatimi rokmi ich využívanie zaznamenalo prudký nárast. Slovensko v ich využívaní patrí medzi najpokrokovejšie štáty v Európe.

„Kým v roku 2011 bolo v obehu okolo 392.000 bezkontaktných platobných kariet, o sedem rokov neskôr ich počet vzrástol na takmer 5 miliónov, pričom až 89% Slovákov využíva bezkontaktnú platobnú kartu aspoň raz sa rok. Zvýšený záujem o bezkontaktné platenie umožňuje aj rastúci počet bezkontaktných terminálov. Z celkového počtu 43.563 terminálov je na Slovensku až 97% bezkontaktných. Slovensko patrí v platbách medzi najinovatívnejšie krajiny. Je preto logické, že dôvera nakupujúcich k bezkontaktným technológiám je vyššia než kedykoľvek predtým", uviedol na stretnutí s novinármi v utorok v Bratislave Miroslav Lukeš, generálny riaditeľ Mastercard pre Slovensko, Českú republiku a Rakúsko. Na rozdiel od zvyšku Európy, kde bezkontaktné platby pomocou kariet využíva len 49% obyvateľov, na Slovensku je to takmer 90%. V porovnaní s európskymi krajinami - Nemecko, Francúzsko, Česká republika, Maďarsko alebo Poľsko, kde využíva mobilné platby v priemere 38% obyvateľov, využívajú Slováci mobilné platby vo vyššej miere (51%).
      
Slováci platby bezkontaktnou kartou pokladajú za jednoduché, bezpečné a pohodlné. Svedčí o tom takmer 73 miliónov bezkontaktných transakcií, ktoré len v prvom kvartáli tohto roka na Slovensku prebehli prostredníctvom takmer 5 miliónov vydaných bezkontaktných kariet. Viac ako 31% Slovákov má záujem platiť bezkontaktne pomocou inteligentných hodiniek, náramkov, kľúčeniek a ďalších nositeľných zariadení. Slováci sa tak dostávajú nad európsky priemer, ktorý je podľa aktuálnych zistení Mastercard na úrovni približne 24%, čo je viac ako 175 miliónov osôb. Táto technológia je ešte na začiatku, ale svojich budúcich používateľov si už získava. Na Slovensku elektronické peňaženky uprednostňuje až 47% obyvateľov, pričom európsky priemer predstavuje 40%. Do roku 2020 bude podľa predikcií Mastercard až 62% nositeľných zariadení obsahovať tiež platobné funkcie.