utorok 28. augusta 2018

DKV BOX EUROPE: Posledná fáza testov


Mýtna jednotka DKV BOX EUROPE, ktorá má v budúcnosti umožniť úhradu a vyúčtovanie všetkých mýtnych poplatkov v Európe, absolvuje poslednú fázu testov u belgického prevádzkovateľa mýtneho systému Viapass. Zákazníci z celej Európy aktuálne testujú niekoľko tisíc jednotiek. Okrem údajov o transakciách sa takisto kontrolujú a testujú všetky procesy súvisiace s palubnou jednotkou, napríklad núdzový stav alebo zákaznícka podpora.

Prvým skúšobných zákazníkom, ktorý dostal OBU jednotky na test bola belgická špedičná firma Vervoer Engelbosch. Dopravná spoločnosť ich bude používať vo svojich vozidlách spočiatku v rámci vnútroštátnej dopravy. Prvé skúsenosti s OBU jednotkami má tiež holandská spoločnosť Don Trucking, poskytovateľ logistických služieb. Belgické mýto sa stane pravdepodobne od 4. štvrťroku 2018 prvým mýtnym systémom, v ktorom bude možné zaznamenať a vyúčtovať poplatky za použitie ciest prostredníctvom mýtneho boxu DKV BOX EUROPE. Nemecké mýto by malo nasledovať na začiatku roku 2019. Na jar 2019 sa pripoja krajiny využívajúce mikrovlnný mýtny systém  (Rakúsko, Francúzsko, Španielsko, Portugalsko). Čoskoro nato sa má pridať aj Taliansko. Od roku 2019 je v pláne účtovanie mýtnych poplatkov prostredníctvom OBU jednotky DKV BOX EUROPE tiež za jazdu po mostoch Öresund a Storebaelt v Škandinávii.

Mýtne boxy možno objednávať už od mája 2018 prostredníctvom internetového formulára.
„Zákazníci DKV sa môžu do mýtnych systémov postupne pridávaných krajín zaregistrovať cez internet. Pridané krajiny si následne nechajú pre mýtnu jednotku aktivovať prostredníctvom konfigurácie s bezdrôtovým prenosom, a to bez ohľadu na to, kde sa vozidlo v Európe práve nachádza,“ dopĺňa Ondřej Pavlík.