streda 15. augusta 2018

EU: Najlepšie start-upy v zdravotníctve

Takmer neviditeľný radar, ktorý bez bolesti zmapuje hrubé črevo pacienta, oblečenie, ktoré „počúva" ľudské telo či náučná hra pre deti s diabetom prvého typu. To sú tri zo 44 zdravotníckych startupov, ktoré sa uchádzajú o podporu 100.00 eur. Do boja o ňu sa pôvodne zapojilo 188 startupov z celej Európy vrátane dvoch projektov zo Slovenska.

Projekty zastrešuje zdravotnícka iniciatíva EIT Health podporovaná Európskou komisiou a Európskym inštitútom pre inovácie a technológie. Do konca roku 2018 ich realizuje v rámci tréningových a súťažných programov InnoStars Awards, European Health Catapult a HeadStart Funding. V troch programoch bolo vybraných 19 startupov do jesenného finále a 25 startupov začalo tréning v Inštitúte Pedra Nunesa pre biznis inkubátory v portugalskej Coimbre (IPN). Do tréningu EIT Health InnoStars bolo začlenených 25 tímov s rôznorodým zameraním projektov: od zariadenia pre detekciu Parkinsonovej choroby, cez cloudové riešenie pre zdravotné záznamy, až po oblečenie vnímajúce biosignály. Tímy z Talianska, Portugalska, Lotyšska, Litvy, Poľska, Grécka či Albánska boli vybraté z radov mikropodnikov, malých firiem, spin-off firiem a startupov, ktoré už vytvorili prototyp alebo model produktu. Zúčastnia sa sústredenia na podporu biznisu pod záštitou IPN. Prvá fáza prebehla v júli, druhá sa uskutoční v septembri a finále v priebehu novembra v Budapešti, kde dostanú tri najlepšie tímy odmenu v celkovej výške 60.000 eur. Víťazi získajú 25.000 eur, tím na druhom mieste 20.000 eur a tretí tím 15.000 eur na podporu rozvoja svojho produktu.
            
EIT Health vybralo šesticu najlepších startupov, ktoré postúpili do semifinále programu European Health Catapult v kategóriách: Biotech, MedTech a Digital Health. Majú rôzne zameranie - v kategórii Biotech je to od nových viacfunkčných liečiv cez liečenie Parkinsonovej choroby a ďalších ochorení mozgu, až po injekčné medicínske produkty pre zefektívnenie magnetickej rezonancie. Kategóriu Medtech zastupuje nákladovo efektívny PET skener a biodegradovateľný močovodný sten, ktorý znižuje náklady o 60% a zamedzuje vzniku bakteriálnej infekcie. V kategórii Digital Health ide o použitie moderných digitálnych prístrojov pri liečení vývojových a neurokognitívnych porúch, akými sú autizmus alebo Alzheimerova choroba, až po umelú inteligenciu na identifikovanie príznakov ochorení či neurodegeneratívnych porúch. Tieto startupy získajú tréning v modelovaní biznis plánu, vyjednávaní zmlúv a zjednoduší sa im prístup k najlepším investorom. Program bude pokračovať dvoma tréningami. Jeden je organizovaný iniciatívou EIT Health a zameriava sa na prípravu tímov na EIT Health Summit v poľskom meste Lodž v závere roka. Druhý má pod záštitou InnoStars a prebehne v Lisabone so zameraním na novembrové InnoStars finále. Najlepších 5 nápadov postúpi do ďalšej fázy na spoluprácu s expertmi EIT Health. Projekt prehltnuteľnej kapsuly s radarom menším ako jeden milimeter, ktorá dokáže zmapovať povrch hrubého čreva a detekovať črevné polypy, je jedným z piatich finalistov. Rovnako tiež zariadenie Point-of-Care-Testing na zisťovanie prítomnosti E.coli v moči. Šancu na výhru majú aj menštruačné kalíšky so vstavaným senzorom na zisťovanie rakoviny prsníkov či technológia na identifikovanie lepších biomarkerov signalizujúcich výskyt rakoviny a autoimunitných ochorení. V hre je aj nápad na vzdelávaciu hru, ktorá pomáha deťom s diabetom typu 1 typu zvládnuť ich ochorenie.