streda 22. augusta 2018

On-line: Čo robia radi slovenské ženy na internete?


Nie, nie je to nakupovanie. Slovenské ženy sa vo voľnom čase venujú na internete radšej iným aktivitám.

Rok čo rok na Slovensku narastá počet ľudí, ktorí pravidelne využívajú internet. Nie je to len fenomén mladých ľudí, ale takzvanému surfovaniu sa venuje aj čoraz väčšie množstvo ľudí v dôchodkovom veku. Internet ovplyvňuje životy mužov i žien, mladých i starých, ľudí s vyšším i nižším vzdelaním, spája rodiny a umožňuje nadviazať partnerské, pracovné i obchodné vzťahy. Zaujímavé je to, že zvyky slovenských mužov a slovenských žien na internete sa od seba príliš nelíšia. Aspoň tak to vyplynulo z reprezentatívneho prieskumu agentúry GfK Slovakia z minulého roku.

Čo teda ženy robia najčastejšie? V obľúbenosti u nich vedú sociálne siete FacebookInstagram či Pokec, za ktorým nasleduje vyhľadávanie informácií na internete, takzvané googlenie. Práve tieto dve aktivity nájdeme na predných priečkach rebríčku popularity aktivít na internete aj medzi mužmi. Ženy však údajne robia rady hrávajú on-line hry. Hoci väčšie množstvo hráčov by sme stále našli medzi mužmi, tak pomer mužov a žien v prostredí on-line hier nie je podľa prieskumu tak veľmi v prospech mužov, než by sme očakávali. Slovensko tak nekopíruje trend známy napríklad ázijských krajín, kde aj vďaka e-športom je pomer výrazne naklonený mužom.

Okrem hrania online hier, navštevovania sociálnych sietí alebo „googlenia“ sa slovenské ženy na internete venujú aj posielaniu alebo prijímaniu emailov, čítaniu spravodajských portálov, pozeraní videí, počúvaniu hudby alebo nakupovaniu v on-line obchodoch.