piatok 3. augusta 2018

Radíme: Bolesti kĺbov

V dôsledku dlhodobého sedenia vznikajú problémy najmä v krížovej oblasti chrbtice. Tá síce patrí ku kĺbom, s ktorými majú ľudia najväčšie problémy, no v ohrozenej skupine je aj koleno, rameno, členok a bedrový kĺb.
     
 „Ak je telo pri sedení zavesené, takpovediac na chrbtici, utláčajú sa platničky a stavce a tiež aj vnútrobrušné orgány”, upozorňuje Tomáš Jakubík. Na správne držanie tela je nutné posilňovať svalstvo, ktoré by malo byť pri sedení primerane napäté, aby došlo k uvoľneniu brušného tlaku. Zníži sa tak tlak na orgány a platničky. Pri správnom sedení by mala byť stolička zasunutá čo najbližšie k stolu, kolená by mali byť v pravom uhle a chodidlá opreté na zemi.
      
Kĺbom prospievajú pravidelné a dlhé prechádzky. Nárazové cvičenia, záťaž alebo nedostatočný oddych ich naopak oslabujú. Výrazne ich ovplyvňujú aj prudké zmeny teplôt, horúčavy, ale na druhej strane aj prehnaná zima. K športom, ktoré môžu kĺby poškodiť, patrí napríklad beh po asfalte. Pre beh sa preto odporúča prírodný povrch. Naopak, plávanie a cyklistika pomáhajú odbúravať stres a zároveň udržujú kĺby vitálne. „Ide o záťaž na váhonosné kĺby, pričom pracuje svalový aparát. Bicyklovanie sa odporúča aj ako doplnková aktivita k iným športom, ako kondičná príprava či vhodná porehabilitačná terapia“, dopĺňa Jakubík.

Ženám môže uškodiť nosenie vysokých opätkov, namiesto toho sú vhodnejšie nízke topánky. Podpätky človeka nútia stavať sa na špičky a podsadiť panvu, čím sa mení zakrivenie chrbtice, čo zvyšuje záťaž na platničky.