štvrtok 2. augusta 2018

Radíme: Klimatizácia v automobile


V letných horúčavách je správne fungujúca klimatizácia v automobile nenahraditeľná. Bez nej hrozí najmä pri dlhých cestách počas tropických teplôt dehydratácia.
      
Okrem zodpovedajúcej údržby si podľa odborníkov klimatizácia žiada aj správne nastavenie. „Príliš nízka teplota v kabíne auta nám môže pri vystupovaní z neho spôsobiť teplotný šok a napriek horúcemu letu môžeme prechladnúť. Všeobecne sa odporúča klímou znížiť teplotu v automobile na rozdiel maximálne 5 až 7 stupňov Celzia od vonkajšej teploty. Rozdiel je príjemne citeľný a pohoda pri cestovaní badateľná. Pozornosť treba venovať aj nastaveniu prieduchov. Môže sa totiž stať, že zatiaľ, čo je šoférovi vozidla príjemne, spolujazdcom na zadných sedadlách nepríjemne fúka a je im chladno, respektíve naopak", radí Róbert Hukel.

A samozrejmosťou by mala byť tiež pravidelná údržba klimatizácie. Skontrolovať klimatizáciu je potrebné aspoň raz za rok. Ideálne je túto kontrolu spojiť s pravidelnou servisnou kontrolou celého automobilu. Vodič takto ušetrí nielen čas, ale aj peniaze.