piatok 3. augusta 2018

RAPEX: Nové nebezpečné výrobky


Úrad verejného zdravotníctva SR upozorňuje na ďalšiu nebezpečnú kozmetiku v Európskej únii, ktoré nahlásili do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) kontroly vo Fínsku, Litve, Francúzsku, Estónsku a Nórsku. Môže sa ale vyskytovať aj na Slovensku.

Telový krém Teufelskralle Balsam Jardin Naturel (ART. 231200, čiarový kód 4 260132 323125) z Nemecka obsahuje aj Methylisothiazolinone, pričom táto látka je povolená len do zmývateľných výrobkov. Môže tak spôsobiť alergickú reakciu.

Mydlá Bath Praline Glam Queen BadeFee (art. No. BP061D, čiarový kód 4260212377994) a Pralinés de bain BadeFee vyzerajú ako koláčiky, preto hrozí, že si ich spotrebitelia, najmä deti pomýlia s potravinou. Mohli by ich vkladať do úst, cmúľať alebo prehĺtať, čo by mohlo byť nebezpečné a zapríčiniť napríklad dusenie, otravu alebo perforáciu či zablokovanie tráviaceho ústrojenstva.

Súprava  výrobkov na bielenie zubov Kit de 15Pcs Blanchiment des Dents od niceEshop z Číny sa predáva on-line cez Amazon a je určený aj pre slovenský trh. Obsahuje nepovolenú koncentráciu peroxidu vodíka. Vysoká koncentrácia tejto látky môže poškodiť zubnú sklovinu alebo spôsobiť vypadávanie zubov.

Kakaové maslo s provitamínom B5 pre dojčiace matky Nursing Butter with Pure Cocoa Butter americkej spoločnosti E. T. Browne Drugs Co. (X5183E, čiarový kód 0 10181 04037 5) obsahuje zmes konzervačných látok methylisothiazolinone a methylchloroisothiazolinone, ktoú je povolené používať len pri zmývateľných výrobkoch a u citlivých osôb môže spôsobiť alergickú reakciu.

Potenciálne nebezpečné sú aj tri výrobky na zosvetlenie pokožky Light & Natural brightening cream od Carotone (čiarový kód 6 182000 100493), telové mlieko Cleaer Teraphy - extra lightening lotion od CT+ (čiarový kód 6 181100 533132) a Ligtening beauty cream od Caro White z Pobrežia Slonoviny, ktoré obsahujú hydrochinón. Ide o látku určenú len na profesionálne použitie, ktorá sa môže pridávať iba do výrobkov na nechtový dizajn. Inak môže spôsobiť kožné alergie.

Databáza výrobkov hlásených do systému Rapex je dostupná na webovej stránke Európskej komisie.