štvrtok 16. augusta 2018

SR: Kontroly potravín v prvom polroku


Za šesť mesiacov t.r. uskutočnili potravinoví inšpektori na Slovensku 25.000 kontrol potravín. Nedostatky zistili v 2363 prípadoch (9,4%) a výška udelených pokút prevyšuje 3 milióny eur. Skôr boli vyplatené menšie, blokové pokuty, ktorých bolo udelených 842 v celkovej výške 29.059 eur.

Ako problematické sa ukázalo podobne ako vlani ovocie a zelenina. Najviac pochybení si pripísali jablká, paprika, paradajky, hrozno, kapusta či kel. Ale tiež vo vajíčkach a mechanicky separovanom hydinovom mäse našli nebezpečné baktérie salmonely. Popularita slovenských potravín narastá, na čom sa snažia priživiť špekulanti. Potravinoví inšpektori napríklad zistili zamlčaný alebo sfalšovaný pôvod v prípade mrkvy a petržlenu z Poľska a Holandska a paradajok zo Španielska či Talianska, alebo Turecka. Zistené nedostatky sa budú podľa ministerstva poľnohospodárstva riešiť v správnom konaní, pričom pokuta sa môže vyšplhať až do výšky 100.000 eur. 

Zároveň sa našli pochybenia pri pôvode ovocia a zeleniny aj pri veľkých dodávateľoch, ktorí dodávajú tovar do maloobchodných reťazcov. Preukázateľne sa potvrdilo, že dodali viacej ovocia a zeleniny, ako sú schopní na svojich výmerách dopestovať. Dokonca niekedy ponúkali plodiny v čase, kedy na Slovensku nedozrievajú. Agrorezort sa dohodol aj s maloobchodnými reťazcami, že tieto spoločnosti budú „delistované", teda nebudú môcť dodávať potraviny do reťazcov.