piatok 30. novembra 2018

Aktuálne: Diaľničných známok sa predá viac


Príjem z predaja diaľničných známok v tomto roku opäť už v novembri prekonal hranicu celoročného príjmu z ich predaja v predchádzajúcom roku: podľa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) sa tak stalo 12. novembra tohto roka, kedy počet predaných diaľničných známok na Slovensku dosiahol takmer 4,3 miliónov  kusov za viac ako 72,6 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty.
      
Najobľúbenejšie zostávajú u motoristov desaťdňové diaľničné známky s vyše 59 % podielom na trhu, nasledujú ročné diaľničné známky s 28 % podielom a zvyšných 13 % tvoria 30 - dňové diaľničné známky. Tradične najviac, a to 49 % nakupujúcich, tvoria vodiči so slovenským evidenčným číslom vozidla, 36 % tvoria autá z okolitých krajín a nakoniec motoristi s vozidlami z iných krajín predstavujú 15 % podiel na trhu v počte kusov predaných elekronických diaľničných známok. NDS tak potvrdila každoročný rastúci trend v príjme z predaja diaľničných známok, čo znamená nárast o takmer 5,3 % oproti minulému roku.

Ceny elektronických diaľničných známok na Slovensku patria podľa NDS k jedným z najnižších v regióne. Povinnosť platiť za užívanie vymedzených úsekov diaľnic a rýchlostných ciest sa vzťahuje na všetky dvojstopové motorové vozidlá alebo jazdné súpravy do 3,5 tony. Ročná diaľničná známka stojí 50 eur, 30-dňová 14 eur a desaťdňová 10 eur.