piatok 16. novembra 2018

Milan Rúfus, Peter Brenkus: Poézia v Krojoch / Kroje v poézii


Fantastické vystúpenie Lúčnice, prednes veršov Milana Rúfusa v podaní Štefana Bučka či dojímavé slová kňaza Jána Sucháňa o osobnosti a tvorbe nášho veľkého básnika sme si vypočuli na uvedení exkluzívnej publikácie v limitovanej edícii pri príležitosti nedožitých 90. narodenín Milana Rúfusa. Atmosféru slávnostného večera umocňovali ľudia oblečení v krojoch, ktorí pricestovali z viacerých kútov Slovenska.

Slovenské autentické kroje sú úchvatné umelecké diela. Dokazujú nielen výnimočné estetické cítenie, ale aj majstrovskú zručnosť našich predkov. Tradičný slovenský odev je často plný vizuálne zaujímavých detailov a pútavých farebných kombinácií, ktoré dávajú vyniknúť ženskej kráse, mužskému šarmu i detskej roztopaši. Známy slovenský fotograf Peter Brenkus, ktorého vášňou je fotografovanie tanca, aktérov vážnej hudby a folklóru, to plasticky dokumentuje na každej fotografii v knihe. Sila jeho umeleckej výpovede je umocnená veršami jedného z najvýznamnejších predstaviteľov modernej slovenskej poézie, básnika Milana Rúfusa, ktorý už celé desaťročia oslovuje čitateľov geniálnou jednoduchosťou a pokorou, s akou písal o večných témach: pravde, kráse, domove a láske.

Výsledkom je originálne knižné dielo, ktoré možno právom označiť za pýchu vydavateľstva Ikar. V knihe je 108  fotografií, na ktorých je zobrazených 156 rôznych krojov podľa účelu použitia: sviatočné, slávnostné, pracovné aj smútočné. Väčšina krojov a ich súčastí sú pôvodné originály. Iba niekoľko z nich sú novšie kópie spracované a ušité podľa originálu.  Kroje v knihe pochádzajú z 22 tradičných regiónov Slovenska, spolu z 50 obcí a z 2 obcí z Vojvodiny. Modelmi sa pre Petra Brenkusa stali nielen mladí, ale aj vekom ošľahaní starší ľudia, v tvárach ktorých sa zračí múdrosť a životná skúsenosť.  Kniha obsahuje vyše 100 básní alebo úryvkov básní Milana Rúfusa. Ku každej knihe sú pribalené dva plagáty:  Sviatočný kroj mladej ženy z Očovej (480 x 700  mm) a Vydatá žena v tekovskom kroji s čepcom ( 700 x 480 mm), exkluzívny nástenný kalendár Poézia v krojoch / Kroje v poézii na rok 2019 (480 x 445 mm) s motívmi z knihy a biele rukavice.