piatok 9. novembra 2018

Očkovanie: Strach je úplne prirodzený


Každoročne na svete zomrie 1,5 milióna ľudí na ochorenia, ktorým sa da predísť očkovaním. Od zavedenia očkovania sa zvýšila očakávaná dĺžka života o 15 až 25 rokov a očakáva sa, že sa ešte zvýši. Prispelo k tomu zvládnutie ochorení vďaka očkovaniu, ktoré v súčasnosti dokáže zabrániť viacerým infekčným chorobám.

Efektívne sa ukázali najmä programy hromadného očkovania. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) budú vakcíny najdôležitejším nástrojom na zníženie vysokej chorobnosti a úmrtnosti trvale spojenej s pandémiami chrípky, ktorou sa každý rok nakazí približne 3,5 milióna ľudí a v jej dôsledku zomrie až 650-tisíc osôb. V roku 1990 predstavovali prenosné choroby 33 % všetkých úmrtí, v roku 2010 to už bolo len 25 %. Vakcíny patria tiež medzi najúspornejšie dostupné zdravotné investície. Znižujú ekonomické zaťaženie spoločnosti infekčnými chorobami a zmierňujú napríklad aj tlak na zdravotné systémy. Vakcinácia pomáha zabrániť prenosu a šíreniu infekčných ochorení v spoločnosti a dokáže zabezpečiť kolektívnu ochranu aj pre osoby, ktoré sa nemôžu dať očkovať, a to napríklad príliš malé deti, osoby s oslabeným imunitným systémom alebo ťažko chorí pacienti. Očkovanie je potrebné aj proti chorobám, ktoré sa už nevyskytujú. Každý pokles zaočkovanosti znižuje efekt kolektívnej ochrany a zvyšuje riziko vzniku epidémií. Príkladom následku poklesu zaočkovanosti je napríklad tohtoročná epidémia osýpok na východnom Slovensku.

Na Slovensku je dostupné povinné a nepovinné očkovanie. Do prvej kategórie spadá očkovanie detí proti záškrtu, tetanu, čiernemu kašľu, detskej obrne, vírusovej hepatitíde typu B a hemofilovým invazívnym nákazám, osýpkam, mumpsu a ružienke. Povinné je aj preočkovanie dospelých proti záškrtu a tetanu. Povinné očkovanie, ktorého cieľom je prevencia prenosných ochorení, ktorým sa dá vakcináciou predísť, je dostupné pre všetky deti na Slovensku a je hradené z verejného zdravotného poistenia. Rodičom, ktorí nepreukážu závažné zdravotné alebo iné lekárom zdôvodnené prípady a odmietnu povinné očkovanie dieťaťa, hrozí pokuta v súhrnnej výške 331 eur. Nepovinné očkovanie sa týka trinástich ďalších ochorení, z toho v štyroch prípadoch ide o cestovateľské vakcíny.