piatok 30. novembra 2018

Radíme: Nový notebook

Či už vám starý notebook jednoducho doslúžil, alebo bude tento rok nový notebook vianočným darčekom, budete musieť pred výberom konkrétneho modelu zvážiť viacero parametrov.

Ak vám stačí obyčajný notebook, prakticky len náhrada za klasický stolný počítač a nechcete doň príliš investovať, ani od neho nečakáte zázraky, môžete sa dostať aj na cenu nižšiu ako 400 Eur. „Všímajte si však kvalitu notebooku, hmotnosť a rozloženie klávesnice. Fanúšikovia seriálov tiež určite využijú HDMI vstup a notebook by mal mať minimálne tri USB porty, aby ste v prípade potreby mohli rozšíriť jeho kapacitu", odporúča Iva Pavlousková. Pre študentov je vhodný predovšetkým ľahký, tenký a odolný notebook, ktorý sa ľahko prenáša. Ak notebook denne využívate v práci, oceníte ultrabook čiže tenký notebook s kompaktným rozmerom, vysokým výkonom, úsporným procesorom a s dobrou výdržou batérie (minimálne 5 hodín).

„V móde sú tiež konvertibilné notebooky, teda dva v jednom - vyzerajú ako bežný notebook, ale majú dotykový displej a fungujú ako tablet a notebook zároveň. Niektoré umožňujú displej rôzne otáčať alebo úplne oddeliť a používať samostatne", upresňuje Iva Pavlousková. Manažéri podľa nej vyhľadávajú buď práve tieto 2v1 notebooky s Full HD rozlíšením, alebo 14palcové notebooky, ktoré majú procesor Intel Core i5 alebo Core M, 8 GB RAM a SSD alebo hybridný disk. A vážia pod 1,5 kg.