štvrtok 22. novembra 2018

SR: Najmodernejšie platobné metódy väčšina firiem odmieta


Iba tretina firiem na Slovensku ponúka zákazníkom, aby faktúry platili najmodernejšími metódami – on-line prevodom, z digitálnej peňaženky alebo kryptomenami. Uprednostňujú radšej bankové prevody alebo iné spôsoby s dlhšou tradíciou a v budúcnosti to ani neplánujú meniť. Vyplýva to z najnovšej štúdie European Payment Practices 2018.

Digitálne platobné metódy vo firmách nie sú populárne, napríklad on-line prevod ponúka na Slovensku len 28 % obchodníkov. Nie je to preto, že čakajú na príležitosť, alebo im v tom bránia technické možnosti. Až 58 % uviedlo, že nad on-line platbami ani neuvažuje a 14 %, že to teraz ani neplánuje. Ešte slabšia ochota je pri zavádzaní mobilných platieb, digitálnych peňaženiek či kryptomien, ako je napríklad bitcoin. Platbu pomocou nich ponúka len minimum firiem a zavádzať ich ani neplánujú. Napríklad nad mobilnými platbami ani neuvažuje 82 % firiem, nad kryptomenami až 95 %.

„Paradoxom je, že hoci firmy nechcú moderné platobné metódy používať, až tretina z nich si myslí, že ich zavedenie môže zvýšiť percento načas uhradených platieb. Podobné zmýšľanie vidieť v celej Európe, firmy jednoducho ostávajú pri formách platieb, ktoré roky poznajú“, dodal Peter Hetteš. Na Slovensku sú najviac rozšírené bankové prevody či nákupy na faktúru, ktoré ponúka vyše polovica firiem, ale aj zálohové platby, hotovosť či splátkové kalendáre, ktoré má asi tretina z nich.

Reprezentatívna EOS štúdia European Payment Practices sa uskutočnila už jedenástykrát. Na jar 2018 nezávislý inštitút pre prieskum trhu Kantar TNS oslovil 3.400 odborníkov zo 17 európskych krajín, z toho 200 spoločností zo Slovenska.