štvrtok 15. novembra 2018

Trend: Inteligentné predajne


Je to už 20 rokov, čo bol otvorený prvý NAY Elektrodom na Zlatých Pieskoch v Bratislave a teraz sa v tejto predajni zavádzajú viaceré technologické inovácie. Pozornosť určite vzbudia elektronické cenovky.

Takmer v celej predajni nájdete elektronické cenovky v rôznej forme, avšak najzaujímavejšia verzia je pri mobilnom príslušenstve. Nie je jednoduché pri množstve obalov, skiel a ďalšieho príslušenstva, ktoré výrobcovia k smartfónom chrlia, nájsť rýchlo to správne. Zákazník tu má k dispozícii dotykovú obrazovku, na ktorej si nájde model svojho telefónu a na stene sa mu rozsvietia cenovky s tým príslušenstvom, ktoré je určené pre jeho smartfón. Užitočné môžu byť tiež pri organizovaní rôznych akcií. Veľký priestor je venovaný smart produktom pre domácnosť. Na prezentáciu vyše 2.000 smart produktov v 16 kategóriách vznikol modelový byt, kde si môžete vyskúšať, ako fungujú smart senzory, videozvončeky na dvere, smart audio, svetlá, práčky, či chladnička, do ktorej môžete nazrieť hoci aj zo supermarketu.

„Zákazníckych ciest ako sa dopracovať k vytúženému produktu je veľa – cez mobil, aplikáciu, e-shop, kamennú predajňu. Sú tu rezervácie, objednávky s vyzdvihnutím v predajni, dovozy domov, balíkomaty, platby mobilom. Možností pribúda a zákazníci ich vyžadujú stále viac a rôzne ich kombinujú. Aj ten istý zákazník, podľa času, počasia, či nálady, používa rôzne cesty“, popísal východiská pri tvorbe predajne Martin Ohradzanský. „Našou snahou je neohýbať tieto cesty, ale, podľa možnosti, ich všetky dobre pokryť, aby fungovali čo najlepšie. Ak by sme však mali dnes pomenovať typického zákazníka, tak zvyčajne začne nákup niekde na internete a skončí v drvivej väčšine v predajni.“ Nová predajňa sa rozšírila o samostatný priestor venovaný osobným vyzdvihnutiam objednávok a rezervácií z e-shopu. Zákazník má možnosť zaplatiť v platobnom kiosku a vo výdajnom mieste si rýchlo prevziať vybraný tovar. Tu je umiestnený aj nonstop balíkomat, ktorý môže ešte viac urýchliť nakupovanie pre tých ktorí, chcú len vbehnúť do predajne a prevziať si zásielku aj uprostred noci. Nová aplikácia s funkciou Zaplať a vyzdvihni umožní vlastným smartfónom naskenovať v predajni vybrané produkty a rovno ich aj zaplatiť, prípadne platbu vykonať v platobnom kiosku.