utorok 4. decembra 2018

EU: Nové pravidlá pre dočasné kontroly na vnútorných hraniciach


Kontroly na vnútorných hraniciach schengenského priestoru by mali byť umožnené maximálne na obdobie jedného roka namiesto súčasných dvoch rokov. Vyplýva to z návrhu nariadenia, ktorý schválil Európsky parlament.

Nariadenie novelizuje takzvaný Kódex schengenských hraníc, ktorý členským štátom umožňuje zaviesť dočasné kontroly na vnútorných hraniciach schengenského priestoru v prípadoch závažného ohrozenia verejného poriadku či vnútornej bezpečnosti. Schválený návrh predstavuje vyjednávaciu pozíciu EP pred rokovaniami s Radou (ministrov) EÚ o konečnom znení nariadenia. Ministri členských štátov sa na svojom mandáte na rokovania s EP dohodli už v júni.

Poslanci okrem iného presadzujú:
•     skrátenie počiatočného obdobia výkonu hraničných kontrol po ich prvotnom zavedení zo súčasných šiestich mesiacov na dva mesiace;
•     obmedzenie celkovej maximálnej doby výkonu hraničných kontrol po ich prvotnom zavedení, teda vrátane akýchkoľvek následných predĺžení, zo súčasných dvoch rokov na maximálne jeden rok.

Aj dočasné obnovenie kontrol na vnútorných hraniciach má podľa poslancov dosah na voľný pohyb osôb v rámci schengenského priestoru, a preto by tieto kontroly mali byť využívané iba vo výnimočných prípadoch a ako posledná možnosť. V prípade predĺženia dočasne obnovených kontrol na vnútorných hraniciach nad rámec počiatočných dvoch mesiacov by členské štáty mali podľa poslancov predložiť správu obsahujúcu detailné posúdenie rizík. Po šiestich mesiacoch od zavedenia pohraničných kontrol by akékoľvek ďalšie predĺženie ich trvania malo podľa zákonodarcov podliehať schváleniu Rady (ministrov) EÚ, pred ktorým by Európska komisia mala uviesť, či je takéto predĺženie v súlade so zákonnými požiadavkami. Parlament by zároveň mal byť do tohto procesu intenzívnejšie zapojený a o jeho priebehu lepšie informovaný.