štvrtok 20. decembra 2018

Radíme: Koncoročné platby


Hoci banky fungujú aj na Silvestra, nemali by sa nechávať finančné záležitosti na poslednú chvíľu. Pri niektorých platbách je dôležité postrážiť si termíny, ich premeškanie sa nemusí vyplatiť. 
Napríklad na získanie štátnej prémie k stavebnému sporeniu či daňovej úľavy pri dôchodkovom sporení je potrebné, aby boli peniaze pripísané na účet príslušnej inštitúcie ešte v tomto roku. Transakcie v rámci jednej banky sa realizujú v ten istý deň, pri prevode do inej banky v rámci krajín SEPA musí ale každý počítať s jedným dňom navyše. Keďže koniec roka tentoraz pripadá na pondelok, posledným dňom, kedy možno poslať platbu tak, aby bola pripísaná v inej banke v rámci krajín SEPA do konca roka, je nedeľa 30. decembra.

Výnimkou sú urgentné prevody, ktoré prejdú do inej banky v ten istý deň a je možné ich zadať ešte aj na Silvestra. Oproti štandardnému prevodu sú však spravidla drahšie. Riešením môže byť aj priamy vklad hotovosti na účet príjemcu v jeho banke. Vklady hotovosti sú na účet pripísané bezprostredne po ich realizácii v pobočke, ale tiež sa za ne platí poplatok.