piatok 14. decembra 2018

Radíme: Nový smartfón

Rovnako ako pri notebooku aj pri výbere nového inteligentného telefónu musíte zohľadniť viaceré parametre. V prvom rade je dôležité si ujasniť, na čo všetko má nový mobil slúžiť.

„Pri mobiloch vyžadujú zákazníci čoraz väčší displej. Smartfón im často nahrádza notebook - je bežné, že ľudia si cez neho vybavujú maily, čítajú správy, surfujú po sociálnych sieťach alebo s ním fotia. Plus s ním samozrejme telefonujú", upozorňuje Iva Pavlousková. Ak vám ale stačí na telefonovanie a esemeskovanie, vystačíte si pokojne s klasickým tlačidlovým telefónom. Cenovo dostupný smartfón vám potom ponúkne podstatne zaujímavejšiu výbavu - napríklad podporu LTE, lepší dizajn displeja, funkciu NFC pre mobilné platby, aspoň štvorjadrový procesor, 2+ GB RAM, 16 alebo 32 GB priestoru pre dáta aj obstojný fotoaparát.

Telefóny strednej triedy ponúkajú ešte sofistikovanejšie funkcie, napríklad duálne fotoaparáty, moderný port USB-C s obojstrannou konštrukciou, 3+ GB RAM, 32+ GB priestoru pre dáta, výkonnejší procesor, novšie verzie systému alebo napríklad zvýšenú odolnosť proti vode. Veľký dôraz sa v tejto triede kladie aj na dizajn. „Zákazníci samozrejme riešia aj dizajn telefónu a farebné prevedenie. Ženy väčšinou siahnu po modeloch v zlatom, ružovom alebo červenom odtieni, muži dávajú prednosť šedým a modrým farbám", dodala Iva Pavlousková. Telefóny z najvyššej triedy mávajú tú najlepšiu možnú výbavu, bezdrôtové nabíjanie, stále menšie rámčeky, najvyšší možný výkon, rýchlosť a funkcie, ale napríklad aj ukážkovú podporu alebo nadštandardné služby.