utorok 4. decembra 2018

Radíme: Platby v ambulanciách


Podľa generálnej riaditeľky Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Ľubice Hlinkovej nie je dôvod na to, aby poistenci v ambulanciách lekárov platili. Každému poistencovi VšZP bude preplatená zdravotná starostlivosť s liekmi aj s výkonmi. Verejný prísľub platí do 31. decembra tohto roka.

Ak by sa pacient dostal do situácie, že mu lekár účet vystaví, tak by poistenec podľa Hlinkovej mal navštíviť ktorúkoľvek pobočku štátnej zdravotnej poisťovne. Tá mu do 30 dní finančné náklady preplatí. Poisťovňa v súčasnosti prehodnocuje nové žiadosti o zazmluvnenie od poskytovateľov na zabezpečenie tzv. verejnej minimálnej siete. V pondelok sa dohodla s Asociáciou nemocníc Slovenska (ANS), že podľa potreby poskytnú poistencom VšZP zdravotnú starostlivosť aj v ich poliklinikách.

VšZP sa dohodla na podmienkach úhrad s ostatnými členmi ambulantného sektora okrem Zväzu ambulantných poskytovateľov (ZAP). V rámci ZAP už má podpísané dodatky s takmer polovicou členov. Zvyšným zástupcom lekárov združených v ZAP poisťovňa nemieni ponúknuť iné podmienky, aké ponúkla ostatným, pokiaľ nedeklarujú, že to bude na úkor lepšej a kvalitnejšej zdravotnej starostlivosti.