pondelok 17. decembra 2018

Radíme: Vianoce bez dlhov


Väčšina Slovákov už má nejakú skúsenosť s pôžičkou alebo s úverom. Úvery dnes slúžia aj na kúpu rôzneho spotrebného tovaru. Treba tu ale zvážiť, kedy je únosné zadlžovať sa. Určite nie je rozumné požičiavať si na luxusné veci. Platí to aj v predvianočnom období – vianočné sviatky sú totiž pre rodinné rozpočty najnáročnejším obdobím roku.
      
Blížiace sa sviatky sú pre rodinné rozpočty najnáročnejším obdobím roku. Ako ukázal vlaňajší prieskum pre Home Credit, väčšina Slovákov míňa za jedlo a nápoje na Vianoce čiastku do 120 eur. V porovnaní s bežnými nákupmi počas roka si na sviatky deväť z desiatich ľudí priplatí za kvalitnejšie potraviny. Z vianočných nákupov sú najdrahšou položkou darčeky, na ktoré míňajú Slováci najčastejšie od 160 do 200 eur. Množstvo vianočných výdavkov je však zbytočných. Tri štvrtiny opýtaných sa v prieskume priznali, že nakupujú viac potravín, ako dokážu spotrebovať. 
      
Ak sa chce rodina vyhnúť finančným komplikáciám v budúcnosti, treba si sledovať rodinný rozpočet. Keď sa napíšu na jednu stranu príjmy a na druhú výdavky, jednoducho to odhalí finančné možnosti. Najmä ak žijete od výplaty k výplate, ľahko sa dostanete do problémov so splácaním. Zvážte teda, na čo si požičiavate. Dodržiavajte jednoduché pravidlo, kedy doba užívania predmetu by mala byť dlhšia ako splatnosť peňazí. Nikdy si nepožičiavajte na splátky iných pôžičiek, v tomto prípade vyhľadajte radšej radu odborníkov, ktorí vám pomôžu trebárs s konsolidáciou pôžičiek. Vyberte si férového poskytovateľa, ktorý nič neskrýva a dokáže poradiť so správnym nastavením pôžičky.