streda 2. januára 2019

Radíme: 10 zlatých pravidiel kyberbezpečnosti


V off-line svete si na svoje veci dávame samozrejme pozor. Ale čo náš on-line život? Podľa analytikov Kaspersky Lab môžu zločinci predať kompletný digitálny život za menej ako 50 dolárov vrátane ukradnutých účtov zo sociálnych sietí, bankových informácií a dokonca aj zoznamovacích aplikácií s uloženými detailami o kreditnej karte.

Ľudia stále bezhlavo zdieľajú súkromné informácie na internete bez ohľadu na následky: až 28 % ľudí zdieľa dôverné dáta náhodou, u 16% ide o vedomé šírenie ich tajomstiev napriek tomu, že ich zdieľaná informácia môže stáť vzťah a v niektorých prípadoch dokonca aj prácu. Rovnako 28 % ľudí priznalo, že náhodou zdieľalo dôverné dáta a jeden z desiatich nesie za to aj následky – najčastejšie ide o stratu priateľov (20 %), šikanu (17 %), finančné straty (15 %), koniec vzťahu (13 %) či stratu zamestnania (13 %).

Na prahu nového roka je preto potrebné čo najviac minimalizovať dopady kyberútoku a ochrániť si tak svoj on-line život. Stačí dodržiavať základné pravidlá kyberbezpečnosti.
1. Správna konfigurácia antispamových nastavení. Kyberzločinci často rozposielajú falošné emailové správy, ktoré napodobňujú mailové upozornenia, napríklad z on-line obchodu alebo banky. Cieľom je oklamať používateľa, ktorý tak nevedome klikne na infikovaný odkaz, čo má za následok ďalšie šírenie malvéru. Preto je dobré doladiť antispamové nastavenia a najmä nikdy neotvárať súbory, ktoré poslal neznámy odosielateľ.
2. Obozretnosť nadovšetko. Neverte nikomu! Nebezpečné odkazy môžu prísť od vašich priateľov na sociálnych sieťach, vašich kolegov či kamarátov z on-line hier, ktorých účty boli kompromitované.
3. Nezanedbávajte aktualizácie! Pravidelne aktualizujte svoj operačný systém, prehliadač, antivírus a ďalšie programy. Kyberzločinci majú tendenciu využívať zraniteľné miesta v softvéri, aby prenikli do systému.
4. Používajte silné a unikátne heslo. Aby ste predišli jednému úniku, ktorý poškodí všetky vaše digitálne identity, nikdy nepoužívajte rovnaké heslo pre viacero stránok a služieb. Vytvorte si silné, hackermi neodcudziteľné heslo pre každý on-line účet.
5. Zadávanie citlivých údajov len cez zabezpečené internetové pripojenie. Ak ste on-line na verejnom mieste, napríklad používate verejné Wi-Fi pripojenie, vaša súkromná sieť sa pripojí k vonkajšiemu svetu. Uistite sa, že vaše zariadenie je zabezpečené a ak váhate, radšej počkajte na lepšiu príležitosť. V prípade, že potrebujete zadať napríklad svoje prihlasovacie údaje alebo číslo svojho účtu, vždy len cez zabezpečené internetové pripojenie.
6. Pozor na sťahované súbory! Jednou z top priorít kyberzločincov je, aby ste si nevedome stiahli do svojho zariadenia malvér. Maskujú ho do programov a aplikácií, pričom po jeho stiahnutí sa snažia odcudziť informácie. Malvér môže byť prezlečený za akúkoľvek aplikáciu, od populárnych hier až po sledovanie dopravy alebo počasia. Nesťahujte aplikácie, ktoré vyzerajú podozrivo alebo prišli zo stránky, ktorej neveríte.
7. On-line nákupy len cez zabezpečené stránky („https:“). Keď nakupujete on-line, zväčša poskytujete aj informácie o kreditnej karte alebo bankovom účte – ide o niečo, na čo kyberzločinci netrpezlivo čakajú. Zadávajte tieto informácie len na stránkach, ktoré majú zabezpečné a šifrované pripojenie. Rozpoznáte ich jednoducho, ich adresa začína „https:“ („s“ znamená zabezpečená).
8. Buďte opatrní, koho stretnete on-line. Ľudia, ktorých stretnete on-line, nemusia byť vždy tými, za koho sa vydávajú. V skutočnosti nemusia byť ani reálni. Falošné profily na sociálnych sieťach sú populárnym nástrojom kyberzločincov, aby nadviazali kontakt s nič netušiacimi webovými používateľmi a vyprázdnili im ich kyberúčty. Preto buďte najmenej tak obozretní a vnímaví voči svojmu okoliu v online svete, ako ste v tom fyzickom.
9. Sledujte povolenia pre mobilné aplikácie a rozšírenia prehliadača. Mobilné aplikácie vás dnes bežne žiadajú, aby ste súhlasili s prístupom ku kontaktom alebo súborom na disku, ku kamere, mikrofónu, polohe a tak ďalej. Niektoré z týchto aplikácií nemôžu bez takéhoto súhlasu správne fungovať. Na druhej strane sú aj také, ktoré používajú tieto informácie na vytvorenie vášho marketingového profilu (a niekedy aj horšie). Vždy kontrolujte povolenia, ktoré dávate aplikácii alebo rozšíreniu.
10. Kontrolujte si váš firewall. Môže to znieť ako veľmi komplikovaná záležitosť, ale v skutočnosti to tak nie je. Ak vlastníte zariadenie, ktoré beží na operačnom systéme Windows, stačí do vyhľadávacieho okienka zadať “firewall” a kliknúť na výsledok (nachádza sa tiež v súbore „Ovládací panel“). Ak je firewall zapnutý a pripojený, tak by malo byť všetko v poriadku. Firewall totiž dokáže odrážať mnohé útoky kyberzločincov.