pondelok 7. januára 2019

Radíme: Starostlivosť o pleť v zime


Striedanie teplôt, mráz, vietor – zimné počasie výrazne vplýva na pokožku, ktorá je v tomto období ešte citlivejšia a náchylnejšia na podráždenie. Ako sa teda čo najlepšie starať o svoju pleť v zimnom období?

„Pokiaľ chcete docieliť zdravú a krásnu pleť, musíte sa pripraviť ako na teplo domova, tak aj na vonkajší mráz. Kedykoľvek ste vystavení výrazným teplotným zmenám, vaša pleť z toho nie je vôbec nadšená. Jej obvyklou reakciou je zväčša svrbenie, vysúšanie a zvýšená citlivosť. Suchý vzduch spôsobuje malé trhlinky, ktoré sú nielen bolestivé, ale zároveň umožňujú aj nechcené ukladanie nečistôt“, vysvetľuje Susan Bowermanová.

1. Horúci kúpeľ len s mierou - Dopriať si horúci kúpeľ a rozohriať tak vymrznuté telo je pre niektorých z nás veľmi príjemným rituálom v zimnom období. Bohužiaľ dlhodobý pobyt v horúcej vode významne prispieva k dehydratácii pokožky, ktorá je v zime už aj tak extrémne preťažovaná. Raz za čas si radšej miesto dlhého kúpeľa dajte rýchlu sprchu, ktorá vás zahreje a nenapácha toľko škôd. Ak sa budete chcieť ponoriť do teplého voňavého kúpeľa, siahnite vždy po pene obohatenej o zvlhčujúce zložky (napr. výťažky z aloe vera).

2. Hydratácia je základ - Hydratácia pokožky je dôležitá a v zime to platí dvojnásobne. Ak máte suchú pleť, nebojte sa jej dopriať opakovanú výživu aj počas dňa. Hydratačné prípravky nanášajte ihneď po kúpeli, kým je pokožka stále vlhká. Vyskúšajte krémy obohatené napríklad o bambucké maslo, olivový či kokosový olej – nielenže pekne voňajú, ale dodajú pleti potrebné živiny.

3. Pitný režim - Pokožku je potrebné hydratovať nielen zvonku, ale aj zvnútra. Dodržujte pitný režim a vaša pleť vám poďakuje. Stavte skôr na neperlivú vodu a nesladené čaje. Sladenými a alkoholickými nápojmi totiž žiadaný efekt nedosiahnete. Ak vám obyčajná voda nechutí, môžete ju osviežiť čerstvou citrónovou, limetkovou alebo pomarančovou šťavou. Citrusové plody obsahujú antioxidanty, ktoré majú pozitívny vplyv na vzhľad vašej pokožky.

4. Nezabúdajte na pery - Vysušené pery, popraskané kútiky, opary... Pery dostávajú v zime naozaj zabrať. Navyše máme tendenciu ich neustále oblizovať, hrýzť, lúpať. Stačí ale jedna vec, vďaka ktorej predídete zbytočným problémom. Zvlhčite a zmäkčite pery balzamom obohateným o SPF ochranný faktor, a to kedykoľvek počas dňa. Odumreté šupinky kože môžete odstráňte šetrným pílingom, ktorý si rýchlo a jednoducho pripravíte aj z domácich zásob – zmiešajte lyžicu cukru s lyžicou medu, potom naneste zmes na pery a nechajte pôsobiť 15 minút. Pred opláchnutím pery ešte premasírujte zvyšným cukrom. 

5. Kúzlo noci - Nezabúdajte ani na starostlivosť o tie miesta, ktoré majú tendenciu sa viac vysušovať. Nakrémujte si pred spaním lakte, kolená a chodidlá. Ráno sa prebudíte nielen s dobre vyživenou pokožkou, ale odmení vás svojou jemnosťou a hebkosťou na dotyk. Ruky sú vašou vizitkou, preto majte svoj obľúbený krém na ruky vo svojej blízkosti a hydratujte ich po každom umytí.