utorok 15. januára 2019

.SK: Vyššia bezpečnosť slovenských domén


Od marca tohto roka si budú môcť slovenské firmy zabezpečiť svoje webové sídla s doménou .SK proti tomu, aby ich klientov hekeri nemohli tak jednoducho presmerovať na falošné webstránky.

Umožniť to má pripravovaná služba DNSSEC, ktorá zabezpečuje používanie domén na internete proti podvrhnutiu (tzv. spoofing) a úmyselnej manipulácii. V spolupráci so svojím strategickým partnerom, londýnskou skupinou CentralNic Group, pritom SK-NIC na Slovensko prinesie najmodernejšiu verziu služby DNSSEC s využitím šifrovacieho algoritmu eliptických kriviek (Elliptic Curve Digital Signing Algorithm - ECDSA). Príprava zavedenia tejto služby si pritom okrem investícií do systémov vyžiadala aj významnú investíciu do hardvérového vybavenia.

„Ako sme deklarovali po vstupe do spoločnosti SK-NIC v roku 2017, naším strategickým cieľom je vytvoriť čo najlepšie prostredie pre rozvoj slovenskej digitálnej ekonomiky. Investícia do spustenia najmodernejšej verzie služby DNSSEC s šifrovaním prostredníctvom eliptických kriviek je v súlade s naším dlhodobým strategickým cieľom byť pozitívnym príspevkom tak pre slovenskú spoločnosť, internetovú komunitu, ale aj pre budúci hospodársky rast ťahaný čoraz viac vedomostnou ekonomikou", uviedol Ben Crawford.