štvrtok 31. januára 2019

Upozornenie: Fejky parfumov v internetových obchodoch

V rokoch 2018 a 2019 zaznamenal Úrad verejného zdravotníctva viac podaní od spotrebiteľov proti internetovým obchodom theperfumshop.world, parfumy.website, vonnyparfum.club a outletparfemy.com, ktoré aj v slovenskom jazyku ponúkajú napodobeniny parfumov výrobcov známych svetových značiek.

V podmienkach predaja uvádzajú, že vyobrazené originálne parfumy na stránke slúžia výlučne pre porovnanie a predajca nevlastní ich licencie. Niektoré z obchodov sú zaregistrované v Paname alebo Spojenom kráľovstve. Spotrebitelia poukazujú na to, že sľubované luxusné parfumy sú v skutočnosti parfumované vody, naplnené v jednoduchých „low cost" fľaštičkách, zabalené v papierovom obale bez celofánového prebalu, označené iba číslom vône bez povinných údajov podľa článku 19 nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1223/2009 o kozmetických výrobkoch v znení neskorších predpisov. Predávajúci podľa podaní buď neumožňuje spotrebiteľom odstúpiť od zmluvy, alebo len v deň objednávky. Na odstúpenie od zmluvy do 14 dní bez udania dôvodu nereaguje a po vrátení tovaru nevráti peniaze. Navyše, po realizácii platby za objednaný tovar predávajúci prestane komunikovať.

Podľa upozornenia hygienika SR Jána Mikasa na webových stránkach nie je uvedený kontakt na prevádzkovateľa obchodu alebo prevádzkovateľom je spoločnosť mimo územia SR (najčastejšie Global Distribution Solutions z USA). Úrad preto odporúča spotrebiteľom dôkladne zvážiť rozhodnutie zakúpiť si parfumy v uvedených internetových obchodoch. Ďalej upozorňuje, že kontrolná činnosť orgánov verejného zdravotníctva je v rámci ich kompetencií zameraná len na podnikateľské subjekty so sídlom na území SR a nie sú oprávnené vymáhať platby za nedodaný, respektíve vrátený tovar. Pri problémoch s obchodmi z iných členských štátov Európskej únie sa môžu spotrebitelia obrátiť na Európske spotrebiteľské centrum v SR na Ministerstve hospodárstva SR.