streda 8. februára 2017

Novinka: Web o zakázaných látkach
Nový web má sprostredkovať a uľahčiť overovanie zakázaných látok pre športovcov. Obsahuje databázu najpoužívanejších liekov a nájdu sa v nej aj anabolické steroidy. 

Boj s dopingom je celosvetovo na vzostupe najmä po škandáloch spojených s pozitívnymi nálezmi ruských olympionikov, ktorým už Medzinárodný olympijský výbor odobral tituly a ďalšie sa vyšetrujú. Používanie webu zakazanelatky.sk je jednoduché – stačí do vyhľadávača zadať látku alebo názov lieku a aplikácia vyhodnotí, či je látka v ňom povolená alebo zakázaná v súťažnom aj mimosúťažnom období. Rovnakým spôsobom sa môže prepnúť aj na účinnú látku. Je však aj zopár látok, ktoré sú zakázané len pri určitom druhu športu, preto je pri takej látke poznámka, ktorého športu sa týka. 


Stránka obsahuje aj unikátny slovník pojmov, v prípade, že by používateľ neovládal presne antidopingovú terminológiu. Kontrola v aplikácii prebieha okamžite a doteraz  nezaznamenala žiadne chyby alebo výkyvy. Do konca roka 2017 má byť prepojená so Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv, aby sa pri zavádzaní každého nového lieku na trh okamžite aktualizovala.