streda 22. marca 2017

Upozorňujeme: Brazílske mäso sa nesmie predávať
Na Slovensku začali veľké kontroly zamerané na všetky živočíšne produkty vyrobené v Brazílii. Dôvodom je vážne podozrenie z veľkých podvodov na mäse dovážanom do Európskej únie, ktoré bolo spracované po záruke a napadnuté salmonelózou.

Predmetom cielených kontrol je podľa ministerstva pôdohospodárstva zisťovanie, či sa na slovenskom trhu nachádzajú produkty živočíšneho pôvodu vyrobené v Brazílii a ich odber na laboratórne vyšetrenie. Maloobchody musia pozastaviť predaj brazílskeho mäsa až do vykonania laboratórnych vyšetrení. Cielené kontroly sa budú vykonávať až do odvolania.

Brazília je najväčší svetový vývozca červeného mäsa a svoje mäsové výrobky ako aj produkciu vyváža do 150 krajín sveta. Výsledkom dvojročnej akcie federálnej polície bolo obvinenie viac ako 100 ľudí z korupcie a brania úplatkov, pozastavenie prevádzky 21 mraziarenských závodov a obvinenie 33 skorumpovaných inšpektorov, ktorí povoľovali spracovanie mäsa po záruke a napadnuté salmonelózou. Domáci spracovatelia a vývozcovia roky predávali pokazené hovädzie a hydinové mäso, polícia okamžite uzavrela tri fabriky. Medzi obvinenými firmami je aj najväčší svetový vývozca hovädzieho mäsa spoločnosť JBS a popredný brazílsky producent hydinového mäsa BRF. Podľa polície používali výrobcovia kyseliny a ďalšie chemikálie, aby zamaskovali, že tovar je pokazený. V niektorých prípadoch dokonca karcinogénne prostriedky, do hydinového mäsa primiešavali kvôli zisku aj zemiaky, vodu či lepenku. Niektoré exportné dodávky vykazovali stopy salmonely.