pondelok 29. mája 2017

Farmaceutiká: Kupujeme najmä voľne dostupné lieky a výživové doplnky
Z farmaceutických prípravkov užíva 9 z 10 Slovákov aspoň občas voľne dostupné lieky na bežné ochorenia, akými sú chrípka alebo nachladnutie a na tesnom druhom mieste je užívanie vitamínov a výživových doplnkov.

Výsledky pochádzajú z nedávnej štúdie Nielsen Admosphere Slovakia, ktorej sa zúčastnila päťstovka respondentov z internetovej populácie staršej ako 15 rokov. K aspoň občasnému užívaniu voľne dostupných liekov sa hlási 90% internetových používateľov, z nich ich pravidelne užíva 11%. Druhým najčastejšie konzumovaným farmaceutickým prípravkom sú vitamíny a výživové doplnky, ktoré pravidelne užíva necelá tretina ľudí a občas 57%. A 83% berie aspoň občas lieky proti bolesti, 36% lieky na zažívanie a 33% lieky na alergiu.

Čo sa týka výberu konkrétnych farmaceutických prípravkov, necelá polovica respondentov si ich pravidelne vyberá na základe odporučení lekára a 46% na základe vlastných skúseností. 26% si necháva pravidelne farmaceutiká odporučiť od lekárnika. Na otázku, aký typ reklamy na farmaceutické prípravky opýtaným najviac vyhovuje, odpovedala najväčšia časť, že žiadny (29%), ďalších 27% uprednostňuje letákovú formu a 24% reklamu v televízii.