piatok 12. mája 2017

HDR10+: Živý obraz, lepší kontrast a presné farby
Aktualizovaný otvorený štandard maximálne využíva dynamické metadáta na sprostredkovanie lepšieho kontrastu a farieb. Rozširuje totiž otvorený štandard HDR10 o dynamické mapovanie odtieňov (Dynamic Tone Mapping).

Súčasný štandard HDR10 využíva statické metadáta, ktoré sa počas prehrávania aj cez rôzne úrovne jasu v konkrétnych scénach nemenia. Kvalita obrazu nemusí tak byť vždy optimálna. Keď je napríklad celková farebná schéma filmu veľmi svetlá, ale niekoľko scén bolo natočených pri relatívne slabom osvetlení, budú tieto scény pôsobiť výrazne tmavšie, než ako režisér pôvodne zamýšľal. HDR10+ spracováva dynamické metadáta, ktoré umožňujú televízoru s vysokým dynamickým rozsahom (HDR) nastaviť úroveň jasu podľa jednotlivých scén alebo dokonca snímok. Vďaka schopnosti zobraziť vynikajúci kontrast s väčšími detailmi a bohatšou škálou farieb vytvára HDR10+ obraz, ktorý je oveľa bližší zámeru jeho tvorcu.

Zavedením HDR10+ sa Amazon Video stáva prvým poskytovateľom streamovaného obsahu, ktorý sa zapája do rozvoja tohto štandardu, aby ho mohol ponúknuť svojim predplatiteľom. Štandard HDR10 je momentálne najrozšírenejším štandardom HDR, ktorý podporujú hollywoodske filmové štúdiá aj výrobcovia televízorov. Samsung už predtým spolupracoval so spoločnosťou Colorfront na zdokonalení produkčných procesov na technológii HDR10+, ktorá s využitím produktu Transkoder umožnila tvorivé postprodukčné spracovanie obsahu. Uzavrel partnerstvo aj so spoločnosťou MulticoreWare, na základe ktorého dokončil integráciu podpory štandardu HDR10+ do kodeku x265 High Efficiency Video Coding (HEVC), ktorý je zdarma dostupný na základe open source licencie a ktorý používa veľa poskytovateľov obľúbených komerčných kódovacích systémov vrátane Telestream, Haivision a Rohde & Schwarz.